Вибори: ОПОРА звернулась до громад, які виділили для розміщення агітації не відповідні для цього місця

24 Вересня 2021, 09:15

Ірина Верещук. Фото IPC-Херсон

Місцеві органи влади громад, які входять до округу №184, відповідно до законодавства виділили місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Деякі місця не відповідають вимогам Закону України “Про вибори народних депутатів України”. Спостерігачі ОПОРИ звернулись із запитами до міських, селищних і сільських рад для отримання відповідної інформації. 

Про це розповів координатор громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Євген Гладкий під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ.

За його словами, ОПОРА закликала місцеві органи влади та органи місцевого самоврядування дотримуватися вимог частини 5 статті 74 Закону  України “Про вибори народних депутатів України” та привести свої рішення у відповідність до закону, а також звернути увагу на майбутнє, що частина 16 стаття 57 Виборчого кодексу України також містить аналогічну заборону.

ОПОРА не  отримала відповіді на запити  від Горностаївської,  Високопільської  селищних громад, Калинівської, Милівської, Новорайської, Тягинської, Кочубеївської, Рубанівська сільських  громад.

Спостерігачі також відвідали деякі місця, зазначені у відповіді Новокаховської міської ради та зафіксували відсутність інформаційних дошок.

Відповідь надали виконавчі комітети Бериславської, Новокаховської, Таврійської міських рад, Великоолександріївської, Нововоронцовської, Великолепетиської селищних громад та Борозенської, Дар’ївської, Костянтинівської, Новоолександрівської сільських громад.

Втім, деякі місця виділено з порушенням виборчого законодавства.

Так, наприклад, Бериславська міська рада повідомила, що у селі Новоберислав місцем для розміщення матеріалів агітації визначено перший та другий поверхи приміщення старостату по вулиці Комарова, 68, у селі Першотравневе – приміщення школи по вулиці Шкільна, 5.

А Великолепетинська селищна рада відвела для агітації адміністративні будівлі:

  • смт Велика Лепетиха – приміщення відділу “Центру надання адміністративних послуг” Великолепетиської селищної ради (вул. Соборна, 3) та адміністративна будівля Великолепетиської селищної ради (вул. Соборна, 5)
  • с. Мала Лепетиха – адміністративна будівля Малолепетиського старостинського округу
  • с. Князе-Григорівка – адміністративна будівля Князегригорівського старостинського округу
  • с. Катеринівка – адміністративна будівля Катеринівського старостинського округу

Відповідно до частини 12 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніше як наступний день після про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів відводять місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Відповідно до календарного плану, це потрібно було зробити не пізніше 1 вересня.

Нагадаємо, згідно з частиною 5 статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України” забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

 31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у двох виборчих округах: № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Вибори призначені у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Колихаєв за результатами місцевих виборів 2020 року став міським головою міста Херсон, а народний депутат Олександр Скічко був призначений головою Черкаської ОДА.

Згідно календарного плану, який затвердила ЦВК, претенденти на мандат можуть подавати документи до ЦВК для реєстрації кандидатом у народні депутати з 1 по 30 вересня включно.