Чому Зеленський не підписує закон «про воєнних злочинців» і коли на КПВВ на межі з Кримом буде лад? (відео)

15 Вересня 2021, 17:11

ілюстраційне фото: флешмоб на КПВВ "Чонгар", присвячений молоді з Криму

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 14 вересня 2021 року.

Останні облави російських силовиків на кримських татар у Криму, викрадення п’ятьох громадян України, серед яких перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелялов, психологічні і фізичні знущання, процесуальні шельмування з недопуском адвокатів і фабрикування нової справи диверсантів кваліфіковані прокуратурою АР Крим і Севастополя як воєнний злочин.

Його виконавці прокуратурі відомі, а все, що можна відшукати у вільному доступі про слідчого ФСБ Власова та “суддю” Крапка ЦЖР виклав у матеріалі Хто запроторив за грати Нарімана Джеляла та братів Ахтемових.

До речі, якщо вам відомо щось більше про цих та інших виконавців брудної роботи каральної машини Росії – пишіть нам, всі контакти в описі під цим відео на каналі ЦЖР в YouTube, на який вам варто підписатись просто зараз.

Отже, виконавці цього та інших воєнних злочинів українським правоохоронцям відомі. Як притягнути їх до відповідальності? Найперше, воєнні злочини і злочини проти людяності мають бути криміналізовані, тобто, передбачені ККУ, причому, щодо них не може застосовуватися давність. Щоб тих, хто катував, убивав, незаконно позбавляв волі цивільних громадян, захоплював їхнє майно і примушував служити в окупаційній армії, можна було покарати і через 10, і через 20 років. Але для початку вони мають бути засуджені і для тих, кого рука правосуддя не може дістати фізично, існує спеціальна процедура так званого заочного досудового і судового слідства.

20 травня 2021 Верховна Рада України прийняла Закон, з назви якого зрозуміла його суть: “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права” (так званий “закон про воєнних злочинців»).

7 червня голова ВР України підписав прийнятий законопроект 2689 і невідкладно, як того вимагає закон, направив його на підпис президенту. За конституцією, ст. 94 у президента є 15 днів на підписання закону, а відтак, набуття чинності цих важливих новел нашого законодавства. Якщо президент не згоден із якимись нормами, він ветує проект і відсилає його назад у парламент. Але минуло вже більше 100 днів, але Володимир Зеленський ані підписав, ані ветував закон. Не так давно, в інтерв’ю кримським журналістам Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання ЦЖР про затримку із підписанням пакету законів щодо скасування режиму ВЕЗ Крим, запевнив, що він усе підписує вчасно,але пояснив своє оригінальне бачення виконання цього президентського повноваження.

Про це – Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод.

***

Ще одна історія, що затяглася через неспроможність органів влади діяти результативно і злагоджено. Світлана Єрещенко, наш кореспондент в Генічеську, продовжує спостерігати за епопеєю з облаштуванням КПВВ на межі з Кримом. У цій історії щороку з’являються нові грані і виклики, про подолання яких ми продовжуємо запитувати представників органів влади і порівнювати їхні слова із дійсністю. Всі, мабуть, читали, що кримчан від КПВВ до пунктів вакцинування возять маршрутні автобуси? Перевірили – брешуть.

Коли цей сюжет вже був змонтований для ефіру, ми отримали відеокоментар заступника голови Херсонської ОДА Миколи Якименка, відповів на питання нашої кореспондентки. Дякуємо пресслужбі адміністрації за знятий і наданий відеокоментар.

Ми продовжуємо слідкувати за облаштуванням КПВВ і створенням належних людських умов для наших громадян, які долають межу з окупованим Кримом.

***

На фінал сьогоднішньої програми – у нас приємна новина. Фігуранта розслідування ЦЖР – Александра Франчетті, учасника НЗФ самооборона Севастополя, про якого ми розповідали ще два роки тому, затримано в аеропорту Праги. Затримано на підставі ордеру на міжнародний розшук, оголошеного за зверненням прокуратури АР Крим і кримського главку Нацполіції. За що ведлика подяка Гюндузу Мамедову, Ігорю Поночовному та Сергію Пантелєєву. Дуже сподіваємось, що влада дружньої Чехії екстрадує поганця до України, де він понесе заслужену відповідальність. Давно чекаємо на цей прецедент. Усі деталі справи Франчетті – у блозі Євгенія Лешана.