З селища Рикове продовжують вивозити отрутохімікати

26 Серпня 2021, 13:05

У селищі Рикове тривають роботи з утилізації непридатних для використання  хімічних засобів захисту рослин.

Про це повідомляють у Генічеській міськраді.
Так, 25 серпня орутохімікати загальною вагою 19,462 т, було перезатарено у 84 металеві бочки та вивезено спеціалістами ТОВ «Еко Нова» для подальшої утилізації.


Процес завантаження та вивезення небезпечних отрутохімікатів контролювали старости Тетяна Тиць і Дмитро Гурбік, а також завідувач сектору з контролю за використанням та охороною земель відділу із земельних питань та землеустрою  Микола Мещеряков.

Як повідомлялось, перша партія непридатних пестицидів, що накопичувалися на території смт Рикове з радянських часів, склала 60 тонн. Отрутохімікати вивозили на утилізацію до Житомира.

У  березні цього року депутати Генічеської райради Херсонщини виступили з вимогою позбутися екологічної бомби уповільненої дії поруч із курортами на узбережжі Азовського моря.

Окрім сховища у Риковому, на Херсонщині є ще два аналогічні майданчики, і загалом на них залежалося ні багато ні мало 1,8 тисячі тонн таких самих «скарбів». Їх можна утилізувати методом спалювання у високотемпературних печах, але в Україні таких підприємств наразі немає. У 2019-му понад сто тонн хімікатів зі складів біля сіл Дніпровське та Федорівка під Херсоном довелося для знешкодження «експортувати» до Франції, і кошти на це збирали чотири роки. Щоб звільнити область від усіх залишків непридатних пестицидів, потрібно ще не менше 150 мільйонів гривень