У журналіста в Генічеську відібрали телефон, поліція відкрила провадження

02 Серпня 2021, 11:30

За факом перешкоджання журналісту поліція Херсонської області відкрила кримінальне провадження. Подія сталась у місті Генічеськ.

Про це повідомили у відділі комунікації поліції Херсонської області.

“Між двома розташованими на території міста підприємствами тривають спірні питання стосовно ділянки залізничної колії, якою фірми користуються для своєї діяльності. Нещодавно одним із підприємств частина колії була демонтована. Вчора, 31 липня, інша фірма під наглядом представників охоронного підприємства проводила відновлювальні роботи. Цей процес на мобільний телефон знімав представник херсонського Інтернет-видання. Один із охоронників заборонив журналістові себе знімати та начебто відібрав у останнього гаджет, який через деякий час повернув”, – повідомив начальник районного підрозділу поліції Сергій Балута.

За словами 54-річного журналіста, представник охоронної фірми відібрав у нього мобільний телефон, на який останній проводив відеозйомку. За даним фактом слідчими Генічеського відділу поліції в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені відомості за ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Проводиться досудове розслідування.

Наразі встановлюються всі обставини. Слідчими Генічеського відділу поліції відкрите кримінальне провадження за ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Санкція статті передбачає покарання в виді штрафу в сумі до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

За даними правоохоронців, нещодавно в Херсоні поліція відкрила кримінальне провадження за зверненням журналіста щодо погроз.

Як повідомлялось, у липні генічеського журналіста не пустили на гаряче джерело у селі Щасливцеве на Арабатській Стрілці.

«Алгоритм дій журналістів у ситуації, коли здійснюється перешкоджання законній професійній діяльності журналіста» можна дізнатися під час вебінару від ГО „Інститут розвитку регіональної преси“.