У Херсоні викрито групу інтернет-агентів спецслужб РФ, завданням яких була дискредитація Кримської платформи – СБУ

27 Серпня 2021, 14:16

У Херсоні викрито групу інтернет-агентів спецслужб РФ, завданням яких була дискредитація Кримської платформи.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Центр журналістських розслідувань.

За інформацією СБУ, зловмисники за завданням своїх «кураторів» закликали через соцмережі до захоплення влади та зміни меж державного кордону України.

«Окрім цього, російські спецслужби відпрацьовували агентам цільові інформаційні завдання із дискредитації Кримської платформи, її учасників та результатів. Для приховування протиправної діяльності агітатори публікували свої дописи від імені «лідерів громадської думки», – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що до складу ворожого осередку входило кілька місцевих жителів. Інформацію для своїх «публікацій» вони отримували з пропагандистських інтернет-ресурсів РФ, а також сайтів незаконних збройних формувань так званих «Л/ДНР».

Як зазначається, за поширення деструктивного контенту зловмисники щомісяця одержували гроші через заборонені в Україні електронні платіжні системи.

Під час обшуків за місцями проживання зловмисників виявлено комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

Одному з організаторів групи повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. Матеріали кримінального провадження щодо підозрюваного скеровано до суду.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що через проведену у Києві Кримську платформу у Москві та проросійських медіа «палає». Реакцію назвав істеричною.

Москва розглядає участь деяких країн у саміті Кримської платформи як «замах на територіальну цілісність» РФ, йдеться в коментарі офіційної представниці МЗС РФ Марії Захарової, опублікованому на сайті зовнішньополітичного відомства Росії.

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи, на Саміті Кримської платформи в Києві заявила, що платформа має консолідувати зусилля громадянського суспільства, влади України, міжнародних партнерів навколо деокупації Криму, його реінтеграції та відновленню міжнародного правопорядку.

Учасники Міжнародної Кримської платформи підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи.

23 серпня пройшов інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустить перший міжнародний формат щодо Криму.

Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат.

Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Нагадаємо: