У Генічеському райсуді триває розгляд справи стосовно кримськотатарських активістів (відео)

27 Серпня 2021, 18:50

У Генічеському районі продовжується судовий розгляд провадження проти кримськотатарських активістів, які брали участь у минулорічній протестній акції проти ксенофобських висловлювань, які, за їхніми словами, опублікувала у Фейсбуці одна із співробітниць місцевої АЗС.

Чергове засідання відбулось 27 серпня у Генічеському райсуді, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

«Сьогодні були допитані двоє свідків. Наступне засідання призначене на 24 вересня. Найцікавіше нас очікує під час дослідження письмових доказів. Сподіваємось, що суд нас почує, суд врахує той суспільний резонанс, яке має це провадження, та ухвалить законне об’єктивне рішення», – розповів адвокат Марлен Джербінов.

На лаві підсудних опинились кримськотатарські активісти Ділявер Яг’яєв та Сейтумер Абдултаіров.

Їм закидають протидію господарській діяльності.

Сторона захисту наполягає, що мітингувальники зібралися біля АЗС не для того, щоб протидіяти економічній діяльності, а через обурення щодо висловлювань однієї з її співробітниць.

На цьому засіданні були допитані двоє свідків, які підтвердили такі твердження. Один із свідків заявив про вчинення на нього тиску під час досудового розслідування, примусу давати відповідні покази, які були вигідні стороні обвинувачення. Враховуючи те, що ця людина була працівником цієї заправки, то сторона захисту допускає, що відповідний тиск на цю особу був.

Обидва свідки заявили суду, що люди зібралися біля заправки не для того, щоб блокувати її роботу, а через публікації співробітниці АЗС у мережі Інтернет з висловами, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу.

Один із свідків розповів, що співробітниця АЗС прокоментувала в соцмережі ідею встановлення пам’ятника Номану Челебіджихану, зазначивши, що кримські татари не мають права жити в Україні та мають бути депортовані, як у сталінські часи.

«На нашу думку, ці вислови є неприпустимими. Кримськотатарський народ на законодавчому рівні визнаний корінним, жодних обмежень прав бути не може», – висловився адвокат Марлен Джербінов.

Також він розповів, що стосовно публікації співробітниці заправки у Фейсбуці, яке, на його думку, містить ознаки розпалювання міжнаціональної ворожнечі, було відкрите кримінальне провадження, але деталі, через таємницю слідства, невідомі.

Представники сторони обвинувачення від коментарів відмовились.

Як повідомлялось, 5 березня 2020 року в Генічеському районі представники кримськотатарської спільноти влаштували акцію протесту на місцевій АЗС. Приводом для акції протесту, за свідченнями активістів, стали образливі вислови на адресу кримськотатарського народу однієї з її співробітниць .