Правозахисники рекомендують організувати автобусне сполучення та цілодобове тестування на COVID-19 на адмінмежі з Кримом

20 Серпня 2021, 15:47

У КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом організоване прибирання, чисто, але українська влада ще має вирішити низку важливих питань, пов’язаних з умовами перетину адмінмежі й тестуванням на COVID-19.

Про це сайту IPC-Генічеськ повідомила представниця Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ірина Верігіна, розповідаючи про підсумки чергового моніторингового візиту на КПВВ «Чонгар».

«Ми постійно дивимось, як працює КПВВ, як проходить перетин адмінмежі. Хочу зазначити, що ситуація на КПВВ «Чонгар» значно покращилась з часу попереднього нашого моніторингового візиту, тому що там запрацювало ДП «Реінтеграція та відновлення», там є прибиральниця, санвузли почали прибирати. Ми приїжджаємо без попередження, і побачили, що там чисто, сміття немає», – зазначила Ірина Верігіна.

Правозахисники звернули увагу, що на восьмому році окупації українська влада досі не організувала автобусне сполучення між КПВВ та обласним центром, Генічеськом, Новоолексіївкою. Також досі немає кімнати матері і дитини, пункту обміну валют. Також на самому КПВВ немає інформації, що кримчани можуть отримати щеплення сертифікованими вакцинами та отримати міжнародний сертифікат в будь-якому центрі вакцинації (не тільки в Херсоні, Чонгарі чи Генічеську).

Поновлено роботу пункту експрес-тестування на COVID-19, але знову не цілодобово. Перевезення людей від лінії розмежування до самого КПВВ також не організоване. Прибирання території проводиться, але зустрічається небезпечна для здоров’я амброзія. Правозахисники будуть рекомендувати державним органам та підприємствам усунути ці недоліки, а також облаштувати пункт вакцинації від COVID-19 безпосередньо у сервісній зоні КПВВ, а також розглянути можливість перебування у контрольному пункті психолога й організувати транспорт для перевезення людей з інвалідністю.

Монітори відзначили, що експрес-тестування на COVID-19 проходить багато людей, але медсестра Червоного Хреста, яка його здійснює, людей відпускає дуже швидко. Люди вдячні, що Україна організувала таке безкоштовне експрес-тестування, що вони можуть швидко здати ці тести та не проходити самоізоляцію.

Пункт тестування працює з 8 до 16.00. Пункт працює щоденно, без вихідних, також буде працювати також у свята.

«Ми знову будемо говорити про те, що було би краще зробити тестування цілодобово, щоб людям не потрібно було їхати до Генічеська, бо це не дуже зручно: немає автобусного сполучення. Людям потрібно витрачати додатковий час і додаткові кошти на таксі.

Щоб доїхати від Чонгара до Херсона, пропонують від 2000 до 2500 гривень за машину. Для людей це дорого.

Ми знову будемо писати листи до обласної державної адміністрації про те, щоб було автобусне сполучення між КПВВ «Чонгар» і Херсоном, КПВВ «Чонгар» і Генічеськом, щоб люди не платили такі великі гроші.

Кримчани, коли виїжджають, це певне психологічне навантаження, адже там на них здійснюється такий потужний психологічний тиск, і коли вони сюди приїжджають, ми повинні їх зустрічати. Вони повинні мати змогу і поміняти гроші, і зайти до кімнати матері і дитини, і зайти почекати автобус десь під кондиціонером, і за нормальні ціни проїхати до обласного центру чи до Генічеська, Новоолексіївки, там, де йдуть потяги, тому що вони дуже часто їдуть саме на потяги до Новоолексіївки. Може, потрібно на майбутнє, щоб і психолог працював на КПВВ, щоб була можливість для деяких людей підійти, поговорити, роз’яснити. Восьмий рік окупації – це дуже складно», – наголосила Ірина Верігіна.

Як повідомлялось, у червні представники Офісу Омбудсмана України зафіксували проблеми з прибиранням територій у КПВВ «Каланчак», недостатність інформації про можливості, що надає Україна своїм громадянам, які опинились в окупації.

Правозахисники і раніше наполягали, що ХОДА повинна забезпечити цілодобове тестування на COVID-19 на адмінмежі з Кримом.

Про те, які саме проблеми турбують українських громадян на тимчасово окупованій території, представниця Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ірина Верігіна розповідала в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

Нагадаємо, на початку серпня у КПВВ “Чонгар” та “Каланчак” на адмінмежі з Кримом відновили роботу пункти експрес-тестування на COVID-19.

Термін тимчасового припинення роботи КПВВ» Чаплинка продовжено з 16 серпня по 15 вересня 2021 року.