Силовики повідомили про викриття корумпованих патрульних: заробляли по 25 тисяч гривень у день

30 Серпня 2021, 16:04

У Херсонській обласній прокуратурі та обласному управлінні СБУ повідомили про викриття схеми незаконного проїзду перевантаженого автотранспорту через пункти контролю. Таку схему нібито налагодила група осіб із числа співробітників Управління патрульної поліції в області, які систематично із використанням наданої влади та службового становища отримували неправомірну вигоду.

“Установлено, що поліцейські, залучивши приватного підприємця до своєї злочинної діяльності, забезпечували безперешкодний проїзд вантажного транспорту через вагові комплекси вагового контролю з порушенням вагових норм.
Під час проведення слідчих дій було вилучено грошові кошти, банківські картки та мобільні телефони”, – йдеться у повідомленні відомства.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює третій слідчий відділ (з дислокацією у м. Херсоні) ТУ ДБР, розташованого у м. Мелітополі, за оперативного супроводу ВБКОЗ УСБУ в Херсонській області.
В Управлінні СБ України в Херсонській області уточнили, що ділки вимагали по 500 гривень з великогабаритної машини за безперешкодне перевезення понаднормових вантажів.
“Поліцейські «перевіряли» вантажівки на «перегруз» на стаціонарних постах габаритно-вагового контролю. Допомагав «знімати данину» з водіїв місцевий підприємець – посередник”, – зазначили в СБУ.
За даними слідства, схема тривала з жовтня 2020 року і приносила ділкам 25 тис. гривень «прибутку» щодня.
Наразі двох учасників злочинного угруповання затримано.
Тривають обшуки у приміщенні Управління патрульної поліції області, на стаціонарних постах здійснення габаритно-вагового контролю та за місцями мешкання учасників схеми.
Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України, в порядку ст. 208 КПК України затримано 1 співробітника поліції та приватного підприємця. Вирішується питання про повідомлення їм про підозру та обрання запобіжного заходу. Перевіряється причетність до скоєння злочину інших посадових осіб.
Як повідомлялось, раніше керівники Національного природничого парку «Нижньодніпровський» у Херсонській області отримали підозру у вчиненні злочину. Слідство встановило, що в період 2019—2020 років керівник Нацпарку та його заступник допустили масштабний понаднормовий вилов риби різних порід. При цьому вони знали, що річний ліміт вже вичерпаний і вилов треба негайно припинити. Посадовці цього не зробили, тож промисловий лов продовжився. Загалом за цей період було понаднормово виловлено приблизно 157 тис. кг риби.