Скрипник: Єдина умова захисту прав людини у Криму та забезпечення безпеки регіону – деокупація півострова

23 Серпня 2021, 23:09

Єдина безперечна умова захисту прав людини та відновлення порушених прав українських громадян у Криму, а також забезпечення безпеки регіону – це деокупація півострова. Кримська платформа має консолідувати зусилля України та світу навколо вирішення цього питання.

Про це на установчому саміті Кримської платформи 23 серпня у Києві заявила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, яка на саміті представляла Експертну мережу Кримської платформи, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я з Криму, одна з тисяч кримчан, котрі неозброєними стали проти автоматів російських вояків на захист українського Криму, разом вийшли на мітинг Меджлісу кримськотатарського народу 26 лютого, підтримували українських військових, котрі опинилися у облозі в 2014 року, одна з тих, хто змушений був під тиском Росії залишити рідну домівку», – сказала Скрипник.

Вона зазначила, що її сім’я, яка залишилася в Криму, як і більше ніж двох мільйонів українських громадян, стали заручниками окупації, адже ніхто з мешканців півострова не може більше почувати себе захищеним.

Правозахисниця вказала, що сьогоднішня реальність в Криму – це система політично вмотивованих переслідувань, що включає в себе всю вертикаль окупаційних органів влади РФ; зростання військової присутності Російської Федерації в регіоні та мілітаризації цивільного населення, включаючи кримських дітей; намагання знищити будь-які прояви української ідентичності та культури, переслідування Православної Церкви України; переслідування кримськотатарського народу, знищення культурної спадщини кримських татар з метою розірвання зв’язку з їхньої єдиною родиною, насильницька зміна демографічного складу населення Криму, інформаційна ізоляція та загрози екології регіону.

«Дії Російської Федерації в Криму та акваторії Чорного та Азовського морів підривають стабільність та безпеку України, сусідніх держав та всього європейського континенту. Єдина безперечна умова захисту прав людини та відновлення порушених прав – це деокупація Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Без деокупації Криму неможливо гарантувати безпеку регіону», – наголосила Скрипник.

Вона зазначила, що представляє на саміті Експертну мережу Кримської платформи.

«Експертна мережа – це спільнота українських та міжнародних експертів, неурядових організацій, аналітичних центрів, наукових установ, яка підтримує заснування Кримської платформи. Експертна мережа буде існувати одночасно з урядовим та парламентським вимірами Кримської платформи задля консолідації міжнародної підтримки звільнення Криму від окупації, забезпечення безпеки та судноплавства в Чорному та Азовському морях, подолання негативних наслідків окупації», – розповіла Скрипник.

Вона додала, що Кримська платформа має консолідувати зусилля громадянського суспільства, влади України, її міжнародних партнерів навколо деокупації Криму, його реінтеграції та відновленню міжнародного правопорядку.

Нагадаємо: