Нова хвиля пандемії COVID-19 почне поширюватися по Україні з Херсонської області, – лікар

11 Серпня 2021, 08:58

Фото: АрміяInform.

Нова хвиля пандемії COVID-19, викликана дельта-штамом коронавируса, почне поширюватися по Україні з Херсонської та інших областей, що межують з Росією й окупованими територіями. Вже зараз на Херсонщині фіксується найбільше зростання захворюваності.

Про це повідомив головний санітарний лікар області Юрій Ромаскевич в інтерв’ю ZN.UA.

«Ви знаєте, що відбувається в Криму, що нова хвиля коронавірусу в Росії стартувала набагато раніше, ніж у нас. Коли скасували тестування на КПВВ «Чонгар» і КПВВ «Каланчак» з боку окупованого Криму (це сталося 15-16 червня), ми побачили зміни характеру перебігу захворювання. З точки зору епідеміології як науки спалаху немає, є епідемічний процес, обумовлений двома основними факторами: величезним завезенням інфікованих з території АР Крим та недотримання населенням карантинних обмежень», – розповів медик.

Він прогнозує критичний рівень госпіталізації вже в другій половині серпня.

Крім Херсонської, в зоні ризику, за його словами, перебувають Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська і Донецька області.

Штам Дельта є набагато заразніший за звичайний вірус COVID-19 і характеризується більш важким клінічним перебігом. Cимптоми при зараженні штамом «Дельта»  відрізняються від вже відомих проявів коронавірусу. Це лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить, а от кашель та втрата нюху чи смаку менш поширені. Також штам Дельта може супроводжуватися порушеннями слуху, шлунково-кишковими проблемами та утворенням згустків крові, що призводять до загибелі тканин і навіть гангрени. Штам Дельта вважається більш смертельнобезпечним, ніж той, щоб поширювався раніше.

За офіційними даними, за минулу добу на Херсонщині виявили 66 нових лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

За добу 10 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 1 122 нові підтверджені випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 54, медпрацівників – 31).

Як повідомлялось, на цих вихідних Херсонщина очолила перелік областей, де зафіксували найбільшу кількість підтверджених випадків COVID-19 за добу.

Генічеський лікар закликав населення поспішати вакцинуватися.