Кримська платформа: у Києві проходить установчий форум Експертної мережі – трансляція

06 Серпня 2021, 10:06

Кримська платформа 6 серпня 2021 року в Києві проходить установчий форум Експертної мережі. Захід відкриває перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова. У форумі також візьмуть участь представники посольств, національні та міжнародні експерти.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, відбудеться обговорення у трьох пленарних сесіях:

«Експертна мережа: бачення міжнародної та міжсекторної співпраці в рамках Кримської платформи»

«Особливості тематичної роботи Експертної мережі: пріоритети та задачі»

«Тема деокупації Криму у міжнародному інформаційному середовищі»

Місія Експертної мережі пов’язана із місією Кримської платформи – сприяти консолідації міжнародної підтримки звільнення Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Чорного та Азовського морів від російської окупації, подоланню її негативних наслідків, розробляти та адвокатувати експертні напрацювання з відповідної тематики.

Форум стане першим офіційним відкритим заходом Експертної мережі Кримської платформи, який започаткує системну роботу на рівні експертного виміру Кримської платформи. Під час Форуму мережа презентує стратегію роботи та обговорить перші робочі рішення з іноземними колегами.

РФ починає тиснути на країни, які заявляють про участь у Кримській платформі. Країни, які відкрито заявляють про свою участь у роботі Кримської платформи, зазнають утисків із боку дипломатів та спецслужб Російської Федерації, повідомив речник глави держави Сергій Никифоров.

Кількість учасників Кримської платформи, саміт якої відбудеться 23 серпня у Львові, досягла 31, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Щойно отримали ще одне підтвердження участі в Кримській платформі від важливого партнера. Кількість учасників досягла 31-го та пішла на четвертий десяток», – написав Кулеба.

За його словами, Україна працює над подальшим розширенням ядра міжнародної коаліції за звільнення Криму.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Про те, які перспективи у Кримської платформи бачить уряд Федеративної Республіки Німеччини, – в інтерв’ю Анки ФЕЛЬДГУЗЕН, Надзвичайного і Повноважного Посла ФРН в Україні   Валентині САМАР, головній редакторці Центру журналістських розслідувань, та Юлії КАЗДОБІНІЙ, голові Української фундації безпекових студій.

Нагадаємо:

  • Президент Володимир Зеленський вважає, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.
  • Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що Росія «погрожує» країнам, які погодилися взяти участь в міжнародному саміті Кримської платформи, який пройде 23 серпня в Києві.