Кримська платформа – трансляція Саміту

23 Серпня 2021, 11:39

23 серпня відбудеться інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустить перший міжнародний формат щодо Криму.

Десятки іноземних делегацій, очолювані президентами, главами урядів, керівниками парламентів, міністрами та очільників міжнародних структур візьмуть участь у Саміті і вкотре підтвердять – КримЦеУкраїна, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Міністерство закордонних справ України.

Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат.

Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Офіційно діяльність Платформи буде започаткована на її установчому Саміті в Києві 23 серпня 2021 року. На заході буде схвалена Спільна декларація, яка окреслить основні параметри міжнародної політики щодо Криму.

Кримська платформа має на меті зібрати під своєю егідою тематичні заходи та ініціативи з кримського питання в рамках міжнародних організацій, інших міжнародних урядових та неурядових форумів.

Діяльність Платформи здійснюватиметься паралельно на кількох рівнях:

глав держав та урядів,
міністрів закордонних справ,
парламентів та міжпарламентських асамблей,
громадянського суспільства та експертного середовища.

Основними напрямками роботи Платформи є:

консолідація міжнародної політики невизнання будь-якої зміни міжнародно-правового статусу Криму;
ефективність санкцій, їх посилення та запобігання обходу;
захист прав людини і міжнародного гуманітарного права;
забезпечення безпеки в Азово-Чорноморському регіоні та за його межами, захист принципу свободи навігації;
подолання негативних екологічних та економічних наслідків окупації.

На цих пріоритетних напрямках буде зосереджена довгострокова діяльність Кримської платформи з метою повернення Криму у простір стабільності, процвітання та захисту прав людини – до України та Європи.

На парламентському треку провідна роль належить Міжфракційному об’єднанню «Кримська платформа», яке було створене у ВРУ у грудні 2020 року. Міжфракційне об’єднання сприятиме активній співпраці в рамках парламентських асамблей міжнародних організацій.

27 квітня 2021 року в Парламентській асамблеї НАТО створена група підтримки Кримської платформи.

Групи підтримки Кримської платформи також утворені 11 та 15 травня 2021 року в Сеймасі Литовської Республіки та Сеймі Латвійської Республіки.

Неурядовий вимір забезпечуватиме створена Експертна мережа Кримської платформи, яка об’єднає українських та іноземних експертів, науковців, правозахисників, які надаватимуть інформаційно-аналітичну та комунікаційну підтримку діяльності Платформи.

6 серпня відбувся установчий Форум Експертної мережі.

Щоб не пропустити головні новини Кримської платформи, підписуйтесь на її сторінки у соціальних мережах та стежте за офіційним сайтом:

Як повідомлялось, Кримськотатарський Ресурсний Центр долучається до роботи Кримської платформи. В організації переконані, що для відновлення територіальної цілісності України потрібно налагодити постійну роботу такого міжнародного майданчика.

Нагадаємо: