Кримська платформа має консолідувати зусилля партнерів навколо деокупації Криму, реінтеграції та відновленню міжнародного правопорядку

23 Серпня 2021, 23:15

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи, на Саміті Кримської платформи в Києві заявила, що платформа має консолідувати зусилля громадянського суспільства, влади України, міжнародних партнерів навколо деокупації Криму, його реінтеграції та відновленню міжнародного правопорядку.

Центр журналістських розслідувань публікує повний текст виступу правозахисниці.

«Сьогодні я маю честь представляти Експертну мережу Кримської платформи. Водночас маю відповідальність виступити від імені громадян України з окупованого Криму та жадаю зробити чутним їхній голос на Кримському саміті.

Я з Криму, одна з тисяч кримчан, котрі неозброєними стали проти автоматів російських вояків на захист українського Криму, разом вийшли на мітинг Меджлісу кримськотатарського народу 26 лютого, підтримували українських військових, котрі опинилися у облозі в 2014 року, одна з тих, хто змушений був під тиском Росії залишити рідну домівку.

Моя родина лишилася в Криму, серед більше ніж двох мільйонів українських громадян, які стали заручниками окупації.

Їхня реальність сьогодні – це система політично вмотивованих переслідувань, що включає в себе всю вертикаль окупаційних органів влади РФ. Притаманною практикою для цієї системи стали також тортури і насильницькі зникнення, беззахисними від яких стали всі мешканці Криму.

Мілітаризація півострову призвели не лише до зростання військової присутності Російської Федерації в регіоні, але й до мілітаризації цивільного населення, включаючи використання системи освіти для формування виключно російської мілітаризованої ідентичності кримських дітей. Окупаційна влада намагається знищити будь-які прояви української ідентичності та культури, переслідує Православну Церкву України.

Російська колонізація Криму призводить до насильницької зміни демографічного складу населення Криму та невід’ємно пов’язана з дискримінацією кримськотатарського народу та переслідування кримськотатарських громадських діячів, знищення культурної спадщини кримських татар з метою розірвання їхнього зв’язку з Кримом.

Окупація частини незалежної України країною-постійним членом Ради Безпеки ООН є загрозою міжнародній безпеці. Дії Російської Федерації в Криму та акваторії Чорного та Азовського морів підривають стабільність та безпеку України, сусідніх держав та всього європейського континенту.

Єдина безперечна умова захисту прав людини та відновлення порушених прав є деокупація Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Без деокупації Криму неможливо гарантувати безпеку регіону.

Експертна мережа це спільнота українських та міжнародних експертів, неурядових організацій, аналітичних центрів, наукових установ, яка підтримує заснування Кримської платформи. Експертна мережа буде існувати одночасно з урядовим та парламентським вимірами Кримської платформи задля консолідації міжнародної підтримки звільнення Криму від окупації, забезпечення безпеки та судноплавства в Чорному та Азовському морях, подолання негативних наслідків окупації.

Ми висловлюємо щиру подяку учасникам саміту Кримської платформи за солідарність з Україною в її прагненні відновити й зберігати свою цілісність та розбудувати мир, що гарантує неповторення цієї трагедії.

Учасники Експертної мережі мають великі сподівання, що завдяки створенню Кримської платформи вдасться консолідувати зусилля громадянського суспільства, влади України, наших міжнародних партнерів навколо деокупації Криму, його реінтеграції та відновленню міжнародного правопорядку.

Крим – Україна».