Креативні люди і стратегія розвитку, – що потрібно Генічеській громаді, аби стати успішною (відео)

04 Серпня 2021, 16:33

Величезний потенціал, який має Генічеська громада, не використовується повною мірою. Але для того, щоб громада стала конкурентоспроможною, влада, бізнес і громадськість мають співпрацювати і виробити спільне бачення майбутнього, стратегію розвитку. В першу чергу, необхідно звернути увагу на людський потенціал, підтримувати людей у навчанні та надавати простір і можливості для подальшої самореалізації.

Таким баченням поділився з сайтом IPC-Генічеськ Павло Ярмій – голова правління громадської організації «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад», магістр державного управління, керівник проектів з питань залучення інвестицій, розвитку туризму, підтримки малого та середнього бізнесу; керівник Союзу товаровиробників та підприємців м. Нова Каховка; ініціатор та співорганізатор фестивалів «Вода життя», «Винотавр», «Tavria Fest», Міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти» та всеукраїнського конгресу «Таврійський туристичний конгрес».

«Не може громада розвиватися одними зусиллями влади, це завжди спільні зусилля: громадськості, бізнесу і влади, і доти, поки цього не зрозуміє або громадськість, або бізнес, або влада, ця громада не буде повністю використовувати свої можливості. Ваші можливості величезні, потенціал величезний, але використовуєте ви його не настільки ефективно, як можна було б це зробити», – наголосив Павло Ярмій.

Він акцентував, що громада не зможе розвиватися без стратегії розвитку. В цьому плані Генічеська громада поступається деяким громадам Херсонщини, які об’єднувалися добровільно та мали підтримку, зокрема, програми USAID DOBRE, фахівці якої перш за все допомагали громадам розробити стратегії соціально-економічного розвитку, визначити пріоритетні напрямки.

Для Генічеської пріоритетом може стати розвиток туризму. При цьому інші сільськогосподарські населені пункти, повинні мати також прибуток з туризму, якщо відпочивальникам пропонувати по максимуму вироби і продукти, які виготовляються на території громади.

Але для цього необхідно спільно розробити стратегію розвитку, визначити пріоритети і постійно пояснювати людям, куди і нащо витрачаються кошти, зібрані місцевим бюджетом. І це процес, до якого має бути залучений і влада, і бізнес, і громадськість.

Павло Ярмій:

«Ми багато зараз розмовляємо про ті речі, які необхідно зробити Генічеській громаді, щоб стати конкурентноспроможною на території хоча би Херсонської області. Для Генічеської громади, яка є однією з найбільших, але дуже важливою, тому що вона є прикордонною, є багато ризиків: сюди приїжджають люди зі всієї України, приїжджають з Криму, і вони хочуть побачити тут українську спроможну ефективну самодостатню громаду.

І для цього потрібно ще дуже багато чого зробити.

Це певний виклик і для міського голови, для Тулупова, і для депутатського корпусу, для активістів і для бізнесу».

Люди – найголовніше

«Арабатська Стрілка і саме узбережжя має унікальні можливості для розвитку. І те, що нещодавно проходив міжнародний економічний форум. Це добре, ми бачили проєкти, які були там представлені, але потрібно розуміти, що без людської складової ніякі великі кошти, великі цікаві проєкти не запрацюють самі по собі.

Якщо немає розуміння на території громади, що це громада має робити, куди вона прямує, яким чином, які ресурси є, то, скоріш за все, громада не зможе реалізувати себе повною мірою. Якщо ми поглянемо на більшість європейських розвинених країн, то вони ставку роблять на людський ресурс. Сьогодні люди – найголовніше, молодь, люди, які мають нестандартне мислення, креативні. Такі люди мають бути в центрі уваги для місцевої влади. особливо для туризму.

Сьогодні туризм, особливо в рамках коронавірусу, переживає велике переформатування. Нам потрібно вивести туризм в інтернет-формат, нам потрібно зрозуміти, що багато чого потрібно перевести в нестандартні моделі, наприклад, є нестандартні підходи до музейної справи, сувенірної справи, до крафтових продуктів.

Сьогодні виграють ті території, які створюють проєкти на кордоні, наприклад, між агро і туризмом.

Ми повинні зрозуміти, що нам потрібні цікаві люди. А вони є! І нам треба їх підтримувати, коли вони себе реалізують в навчанні, та утримати, коли вони вже вивчились. Їм потрібно дати місце для нових реалізацій, щоб вони могли залишитись на цій території, якщо вони звідси поїдуть, втратить не тільки Генічеська громада, а втратить вся Україна, тому що сьогодні, чим краще розвивається Генічеськ, чим краще розвивається Херсонщина, тим більше ми привабливі для інвестицій з усього світу, тому що на нас сьогодні дивляться, як на територію, яка може стати новим Ельдорадо, але чи стане – це вже питання. і це питання і для громадськості, і для влади, це питання і для бізнесу.

Як представник бізнесу, я розумію, що зараз дуже велика проблема з людьми, особливо з людьми креативними, які можуть нестандартно мислити, сьогодні не вистачає навіть хороших трактористів, фрезерувальників, механізаторів. Знайти хорошого менеджера, юриста чи маркетолога – це взагалі величезна проблема. І якщо ми хочемо вижити, якщо хочемо розвинути туризм, то громада повинна мати конструктивну політику щодо залучення цікавих інноваційних людей. Мені в цьому питанні подобається Присиваська громада. Ми в рамках нашого проєкту проводили там тренінги, на які люди з’їжджаються з колишніх райцентрів до невеличкого села, тому що там є бачення розвитку».

 Необхідне спільне бачення розвитку

«Дати таке бачення розвитку людям, які проживають на цій території, – це ключове завдання влади. Як раз влада повинна дати цей меседж, показати, куди ми прямуємо, показати основні напрями розвитку, а бізнес має це реалізувати, створити нові робочі місця, інфраструктурні проєкти, а громадськість має зрозуміти, що від них залежить те, щоб всі люди, які живуть на цій території, туризм – в голові. коли Генічеська громада буде розуміти, що розвивається через туризм, що приплив коштів йде через туризм, то всі будуть розуміти, що туриста потрібно любити і обгортати увагою.

Якщо ми це зробимо, то вважаю, що у Генічеської громади величезне майбутнє, але потрібно:

  • стратегія розвитку території,
  • співпраця між владою, громадою і бізнесом,
  • розуміти, що часи, коли за вас хтось має прийти і все зробити, залишились в минулому, сьогодні сама громада повинна генерувати лідерів, а лідери мають вести за собою людей.

Для вироблення спільної стратегії розвитку треба розуміти, що Генічеська громада не в найкращому стані знаходиться в плані того, що інші громади об’єдналися добровільно, мали підтримку програми ДОБРЕ, яка допомогла їм перш за все сформулювати стратегії розвитку. Новотроїцька та Генічеська громада дуже великі, мають величезні ресурси, аде разом з тим перед ними стоять і дуже великі виклики: адже великими громадами важче якісно управляти. Якщо для Новотроїцької громади все зрозуміло, це громада, яка сконцентрована на території сільськогосподарських угідь, то для Генічеської громади важливо зрозуміти, хто стане локомотивом змін.

На мою думку, мало того, щоб сюди приїхали туристи, потрібно, щоб ці туристи максимально на цій території коштували місцеву продукцію. щоб тут було місцеве м’ясо, молоко, сири, овочі, хліб – все. це перша частина. інша частина, щоб тут можна було розливати свою якісну воду, зробити хороше вино, спиртні напої. Третє, можливості для створення підприємств, які, наприклад, шили би для місцевих готелів, хороше постільну білизну і так далі. ми повинні всі навчитись робити максимальну кількість продукції, яка би реалізовувалась на цій території.

Тільки тоді, кожна гривня, яку привезе туристи, буде економічно підвищувати якість життя цієї громади. І для цього як раз потрібна стратегія, щоб показати, скільки коштів приходить з туристом. Якщо наприклад, приїжджає мільйон туристів, якщо в середньому люди приїжджають хоча би на тиждень, і в середньому залишають на території громади 1000 гривень в день, то вдумайтесь, це 7 мільярдів гривень! Це дуже великі гроші. Питання, яким чином ці кошти розподіляються, все потрібно прораховувати, максимально капіталізувати. Локомотивом тут буде все ж таки туризм. але потрібно тим людям, які живуть в степних селах, це пояснювати, що, наприклад, частину коштів вклали у туризм, але вони до вас повернуться.

Потрібно створити спільне бачення громади свого розвитку, тоді буде порозуміння».

Як повідомлялось, для підтримки та популяризації місцевих крафтових виробників вина, сиру та меду 13-14 серпня у парку села Щасливцеве на Арабатській Стрілці відбудеться черговий проходитиме фестиваль-ярмарок .

Представники громадської організації “Асоціація гостинності Генічеського району” також раніше наголошували, що Генічеській громаді потрібна стратегія розвитку.