Генічеські медики протестують та готові оголосити голодування (відео)

17 Серпня 2021, 19:38

У Генічеську медики протестували через заборгованість по заробітній платі та звернулися за допомогою до голови громади.

Про це повідомляє видання Новий візит.

Фінансування має надходити від Національної служби здоров’я України, а поки його медики не отримують, просять виділити кошти з місцевого бюджету.

“На підприємстві склалася заборгованість по оплаті праці біля 7 мільйонів гривень. Причинами заборгованності є невиплати НСЗУ по пріоритетним пакетам «пологи» та «інсульти» за квітень і травень поточного року, посилення вимог до надавачів медичної допомоги, вирішення яких в лікарні фінансується за рахунок власних коштів, затримка реформування лікарні відповідно до нових принципів фінансування медичних закладів, технічні та людські чинники. Це вже призвело до звільнення лікарів. Крім того. У вересні 2021 буде переукладення договорів з НСЗУ на надання медичної допомоги, і наша лікарня не зможе відповідати деяким вимогам НСЗУ через брак спеціалістів. Це призведе до зменшення фінансування”, – йдеться у зверненні медиків.

Медики закликали міську громаду виділити кошти на оплату праці співробітникам лікарні, разом з адміністрацією розробити план виходу з фінансової кризи, не допустити масове скорочення медпрацівників, зобов’язати адміністрацію лікарні у найкоротший термін розробити та узгодити з трудовим колективом зміни до трудового договору.

Якщо вимоги проігнорують, медпрацівники готові до подальших протестів аж до голодування і страйків.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=182&v=R_K1F85H4IE&feature=emb_logo

У минулому місяці Генічеський міський голова Олександр Тулупов, відповідаючи на запитання місцевих жителів про те, коли медикам дадуть заробітню плату, нагадав: міська рада не займається фінансуванням лікарні.

“Міська рада не виділяє кошти на заробітну платню. Ми виділяємо кошти на газ, на матеріальне забезпечення, на прибирання. А заробітня плата медикам – це до НСЗУ, міська рада до цього ніякого відношення немає”, – зазначив він.

Поки офіційних коментарів голови громади та керівництва медичного закладу щодо ситуації, що склалася, немає.

Раніше депутати Новотроїцької селищради внесли зміни та доповнення до селищної програми розвитку та підтримки комунального некомерційного підприємства «Новотроїцька центральна лікарня» Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області на 2021 рік. Згідно внесених змін на фінансову підтримку Новотроїцької лікарні з бюджету селищної територіальної громади направлять 8,3 млн гривень.

Згідно медичної реформи, медзаклади працюють за принципом «гроші йдуть за пацієнтом», тобто фінансування залежить не від кількості місць, а від кількості пацієнтів, що користуються послугами лікарні.

Національна служба охорони здоров’я платить за послуги за встановленими тарифами.