Епідемічна ситуація щодо COVID-19 в Генічеській громаді погіршується: єдиний шлях – вакцинуватися

05 Серпня 2021, 18:56

На території Генічеської громади погіршується епідемічна ситуація щодо COVID-19. За місяць у селі Азовське зафіксовано вже 15 випадків захворювань.

Про це розповів в.о. директора Генічеського центру первинної медико-санітарної допомоги Дмитро Максименко під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ.

Лікар наголосив, що єдиний шлях протидії епідемії – це вакцинація.

«У нас ще є місяць або півтора до масштабного спалаху, коли буде, за прогнозами, помаранчева, а потім червона зона, коли буде більша захворюваність та смертність саме від цього домінуючого штаму Дельта. Основний меседж, який ми хочемо донести: не довіряйте фейкам, весь цивілізований світ бореться з епідеміями тільки за допомогою вакцинації», – зазначив Дмитро Максименко.

Він розповів, що в Генічеській громаді з початку року проведено 5453 щеплень, з них одну дозу отримали 3309 осіб та другу дозу 2144 осіб. З них щеплення отримали 7 кримчан. Вакциновано 208 працівників баз відпочинку.

Жодних ускладнень, окрім незначного підвищення температури, у вакцинованих не було.

За інформацією головного державного санітарного лікаря Херсонської області Юрія Ромаскевича, вже двоє жителів Херсонщини померли від штаму Дельта. Тож починаючи мінімум з червня цей штам циркулює в Херсонській області і поступово витісняє інші.

Штам Дельта є набагато заразніший за звичайний вірус COVID-19 і характеризується більш важким клінічним перебігом. Cимптоми при зараженні штамом «Дельта»  відрізняються від вже відомих проявів коронавірусу. Це лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить, а от кашель та втрата нюху чи смаку менш поширені. Також штам Дельта може супроводжуватися порушеннями слуху, шлунково-кишковими проблемами та утворенням згустків крові, що призводять до загибелі тканин і навіть гангрени. Штам Дельта вважається більш смертельнобезпечним, ніж той, щоб поширювався раніше.

За офіційними даними, наразі 150 236 доз вакцин Oxford/AstraZeneca (CoviShield), CoronaVac (Sinovac Biotech), Moderna та Comirnaty (Pfizer-BioNTech) використано на Херсонщині. Першу дозу отримало майже 96 тисяч жителів області, другу – близько 55 тисяч.