Зеленський назвав деокупацію Криму зовнішньополітичним пріоритетом України

05 Липня 2021, 16:04

Деоккупація Криму є одним з ключових пріоритетів держави. З огляду на це, Україна ініціювала створення Кримської платформи – саміту для посилення міжнародного тиску на РФ, який відбудеться 23 серпня.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в рамках всеукраїнського форуму «Україна 30. Міжнародна політика», передає Центр журналістських розслідувань.

«Кожна розмова і контакт з нашими іноземними колегами я використовую для формування підтримки нашої держави з боку світових потужних лідерів. В топі зовнішньополітичних пріоритетів залишається деоккупація Криму і Севастополя. Перетворення Криму у військову базу на Чорному морі повністю руйнує архітектуру безпеки в регіоні. Наша мета основна – протидіяти цьому в контексті тільки власних національних інтересів. А наш головний національний інтерес – це світ не де-небудь, а мир на нашій землі. І це моя головна мета як президента України. Протидія агресору, забезпечення суверенітету, відновлення територіальної цілісності України – найвищий пріоритет нашої роботи », -сказав він.

Всеукраїнський форум «Україна 30. Міжнародна політика» почався в липні. Основними темами заходу, який триватиме три дні, стануть стратегічні цілі України, зокрема інтеграція в Європейський Союз і НАТО, практичні виміри зовнішньої політики, а також енергетична безпека.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав керівників всіх країн приєднуватись до Кримської платформи.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 24 березня 2021 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».
  • 20 травня 2021 року президент Володимир Зеленський заявив, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.