В Україні запровадять онлайн-ідентифікацію для переселенців та мешканців ОРДЛО, які отримують пенсії – Мінреінтеграції

17 Липня 2021, 19:19

Мінреінтеграції запроваджує віддалену ідентифікацію для вимушено переселених осіб (ВПО) та мешканців ОРДЛО, які є одержувачами пенсій та соціальних виплат, але через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування в умовах карантину не мають можливості виїхати на підконтрольну Україні територію, щоб їх отримати. Онлайн-ідентифікація здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»).

Про це повідомила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук під час зустрічі з представницею Управління Верховного Комісара ООН Націй у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Кароліною Ліндхольм Біллінг, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ця ініціатива має особливу актуальність в умовах блокування дорожніх коридорів навпроти контрольних пунктів в’їзду-виїзду збройними формуваннями та окупаційними адміністраціями РФ та карантинних заходів, оскільки це обмежує права і можливості ВПО та громадян України, що мешкають на тимчасово окупованих територіях. Наразі Міністерством цифрової трансформації України розроблено механізм щодо використання громадянами віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія ID» й він вже проходить тестування в рамках реалізації експериментального проєкту», – сказала Драганчук.

Під час зустрічі були обговорені питання, які мають спільний пріоритет як для Мінреінтеграції, так і для УВКБ ООН, зокрема, щодо розселення місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, виплати пенсій та інших соціальних виплат громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України.

Як повідомлялось, у травні 2021 року юристка з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Анастасія Одінцова заявила, що в Україні процедура онлайн-ідентифікації для пенсіонерів зі статусом ВПО може запрацювати вже до кінця поточного року.

Нагадаємо:

  • Правозахисник повідомив, що ПФУ вимагає від пенсіонерів, які мають статус ВПО, проходити ідентифікацію в Ощадбанку, незважаючи на норми закону, яким на неї введена відстрочка на час дії карантину та місяць після нього. В першу чергу ПФУ хоче ідентифікувати громадян, які протягом року не проводили операції за своїми банківськими рахункаму. В іншому випадку пенсійні виплати можуть бути припинені.
  • Дані про пенсіонерів, які протягом року не отримували свою пенсію, банки передають до ПФУ, і для продовження виплат пенсіонерам, включаючи ВПО, існує процедура підтвердження статусу пенсіонера, яку їм необхідно пройти.
  • У квітні 2021 року голова комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що для вирішення питання виплат пенсій жителям окупованого Донбасу можна ввести дистанційн ідентифікацію. Це може відбуватися за допомогою смартфона і відповідних технічних рішень. Разом з тим, держава повинна контролювати, що людина жива і її пенсію не отримує хтось інший.