В окупованому Криму Росія вже розмістила потенційні носії ядерної зброї – Джапарова

06 Липня 2021, 12:59

В окупованому Криму РФ вже розмістила потенційні носії ядерної зброї. Також РФ постійно збільшує в Криму кількість своїх військових та воєнної техніки.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова під час форуму  Україна 30. Міжнародна політика, передає Центр журналістських розслідувань.

«Росія активно розбудовує військову інфраструктуру для своєї ядерної зброї. Реконструює інфраструктуру сховищ ядерних боєголовок радянських часів. На півострові вже розміщені потенційні носії ядерної зброї. Російський президент надав Росгвардії право блокувати акваторії Чорного та Азовського морів. Це дійсно створює суттєві перешкоди для міжнародної навігації, загрожує безпеці та стабільності України, у світі та Південно-Східній Європі», – додала Джапарова.

Заступник Постійного представника України в ООН Юрій Вітренко на засіданні Генасамблеї ООН висловив побоювання щодо можливості розгортання РФ ядерного потенціалу в окупованому Криму, йдеться на сторінці Постійного представництва України при ООН.

Нагадаємо:

  • Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходять з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни через те, що РФ роками порушувала домовленості.
  • Хакери отримали доступ до європейських дипломатичних каналах і роками збирали листи чиновників ЄС, де сказано, що Росія могла розмістити ядерну зброю в Криму.
  • У російської влади зростає готовність використовувати ядерну зброю, заявив Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.
  • Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що на об’єкті під посиленою охороною окупаційних військ в Криму зберігається кілька ядерних боєголовок. Є підстави так стверджувати, проте ні українська розвідка, ні НАТО чітко не підтверджують його наявності в Криму.