У Криму студія Qaradeniz production представила документальний фільм про Ісмаїла Гаспринського (відео)

04 Липня 2021, 09:41

В окупованому Криму студія Qaradeniz production представила документальний фільм про великого кримськотатарського та загальнотюркського просвітителя Ісмаїла Гаспринського, знятий до 170-річчя від дня його народження, який відзначили в 2021 році. Стрічка називається «Перекладач» (кримськотатарською «Terciman», Терджиман), так само, як і називалася перша кримськотатарська газета, засновником і редактором якої був Гаспринський.

Про це повідомляє сайт Crimean Tatars, який розповідає про життя кримських татар, передає Центр журналістських розслідувань.

«Роботу представили в Бахчисараї, де Ісмаїл-бей багато років активно працював і де проходили основні зйомки фільму. «Перекладач» став віддзеркаленням думок і надій Гаспринського, його прогресивних ідей і перешкод, які довелося подолати для їх втілення», – пише видання.

Дія фільму в основному розгортається в Бахчисараї, де пройшли найбільш плідні роки життя Гаспринського. Часові рамки: кінець XIX – початок XX століть.

За задумом авторів, цей фільм є не біографічним життєписом, а відображенням задумів, думок і надій просвітителя. Фільм охоплює досить значний період часу, тому в ньому глядачі побачать і молодого і зрілого Гаспринського. Молодого зіграв актор Ельвіс Чолпух, зрілого – актор Наріман Аметов.

Режисер-постановник фільму Едем Асанов, автор сценарію – Азіз Ескіюртли, художник-постановник – Абдуль Вахаб Сейтхалілов, художник по костюмах – Халіде Чілінгирова, оператор-постановник: Марлен Якубов.

Сайт Crimean Tatars опублікував фільм «Перекладач» на своєму YouTube-каналі:

Як повідомлялось, у березні 2021 року в Криму студія Qaradeniz production приступила до зйомок документального фільму про великого кримськотатарського та тюркського просвітителя Ісмаїла Гаспринського.

Нагадаємо:

  • У вересні 2017 року кримська продакшн-студія Qaradeniz Production почала в Криму масштабні зйомки художнього фільму-казки «Хыдыр-деде», який став екранізацією відомої кримськотатарської легенди.
  • 17 червня 2018 року в Сімферополі з величезним успіхом пройшла презентація і прем’єрний показ першого в історії кримських татар фільму-казки «Хыдыр-деде» кримськотатарською мовою. Сюжет стрічки відображає життя, побут, культуру і традиції кримських татар в 18 столітті. У фільмі задіяні не тільки професійні актори, в масових сценах взяли участь понад 500 осіб, в тому числі творчі колективи.
  • 9 лютого 2020 року у Криму стартував показ першого кримськотатарського ситкому (комедійного серіалу) «Шаматалы къоранта» (кримськотатарськ. «Гучна сімейка»), самостійно знятого студією Qaradeniz production. Зйомки серіалу студія Qaradeniz production почала в кінці вересня 2019 року.
  • 24 вересня 2020 року в Криму стартували зйомки другого сезону першого кримськотатарського комедійного серіалу «Шаматалы къоранта».
  • 1 березня 2021 року студія Qaradeniz production відкрила кримськотатарський YouTube-канал для дітей «Diñgilday».