Три роки після нападу на Катерину Гандзюк: США закликали притягнути вбивць до відповідальності

31 Липня 2021, 13:33

Посольство США в Україні закликало українську владу притягнути її вбивць до відповідальності.

На цьому нааголосив пресаташе посольства США в Україні Деніел Лангенкамп у відеозверненні, опублікованому у річницю нападу на активістку.

“Сьогодні ми відзначаємо третю річницю нападу на Катерину Гандзюк, громадську активістку, яка боролася з корупцією і яка віддала своє життя за демократичну та процвітаючу Україну. Ми закликаємо владу притягнути її вбивць до відповідальності”, – зазначив Деніел Лангенкамп.

Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ нагадує, що 31 липня три роки тому на громадську активістку з Херсона Катерину Гандзюк було скоєно напад із використанням сірчаної кислоти. Внаслідок чого вона отримала майже 40% опіків шкіри та численні ураження внутрішніх органів. Після трьох місяців у лікарні та 14 операцій Катерина померла від отриманих травм.

У  річницю нападу на Катерину УГСПЛ публікує відео, де йдеться про її справу, а також системну проблему переслідування громадських активістів.

“Справа про напад на Катерину Гандзюк сколихнула українське суспільство та міжнародну спільноту. На жаль, напад на неї став лише черговим серед сотень інших жорстоких злочинів проти громадських активістів в Україні. Проте завдяки зусиллям небайдужих громадян ця справа стала найбільш резонансною і такою, що отримала хоча б якийсь шанс на те, щоб бути розслідуваною та завершитися справедливим покаранням замовників злочину.
Розслідування вбивства Каті Гандзюк – це хрестоматійна справа неефективної роботи правоохоронної системи України: саботаж та покривання причетних працівниками поліції, існування феодальних кланів та місцевих еліт, де поєдналися місцева влада, правоохоронці та кримінал, а також – покривання замовників злочинів на найвищому рівні Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури”, – йдеться у повідомленні УГСПЛ.
Восени 2019 року було опубліковано результати соцдослідження ​​Фонду “Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва”, згідно з яким:
– 4 з 5 українців вважають напади на активістів важливою проблемою;
– 3 з 4 опитаних вважають, що бути активістом в Україні – небезпечно для життя;
– кожен 3-й українець знайомий із діяльністю ініціативи, що бореться за справедливість у справі Катерини Гандзюк;
– 85% підтримують діяльність цієї ініціативи;
– 89% опитуваних, із тих, хто знайомий зі справою Гандзюк вважають, що справедливе розслідування є особисто важливим для них.

“Ці результати яскраво свідчать, що справа Катерини Гандзюк не втрачає своєї актуальності для українського суспільства. Відтак, ми також хочемо нагадати про важливість розслідування та справедливого покарання усіх причетних до вбивства Катерини, у першу чергу – замовників цього страшного злочину. У відео, яке ми публікуємо в річницю нападу на Катерину, ми розповідаємо про її справу, а також системну проблему переслідування громадських активістів, яка, на жаль, не припинилися попри зусилля правозахисників та увагу суспільства.

Ми щиро переконані, що досягнувши справедливості у справі Катерини Гандзюк ми отримаємо шанс на побудову здорової правоохоронної системи та адекватні розслідування інших справ переслідувань громадських активістів в Україні”, – зазначили в УГСПЛ.
Нагадаємо:
  • 31 липня 2018 року у Херсоні біля під’їзду чоловік вилив на активістку Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за три місяці померла у лікарні після багатьох операцій.