США підтримує Україну та є її надійним партнером, – представники американського посольства на Херсонщині

07 Липня 2021, 15:02

На Херсонщині перебуває з офіційним візитом делегація Посольства США в Україні. Дипломатичні представники США провели зустріч з представниками обласної ради та адміністрації, представництва президента України в Криму, а також ознайомились з роботою КПВВ на адмінмежі з Кримом.

У рамках зустрічі в Херсоні сторони обговорили основні напрямки подальшої співпраці, зокрема у збереженні державного суверенітету та територіальної цілісності України, зміцненні громадського суспільства, захисту прав людини та створенні умов для залучення інвестиції, повідомляє Херсонська обласна рада.
«США підтримує Україну та є її надійним партнером. Ми готові до плідної співпраці!», – відзначили дипломатичні представники США.
Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко подякував за постійну підтримку України з боку Сполучених Штатів: «Україна за дипломатичне вирішення війни та повернення окупованих територій. Тому нам дуже важлива підтримка світової спільноти та країн «Великої сімки» (G7), які можуть впливати на хід міжнародної історії».
На заході також обговорювали майбутній саміт «Кримської платформи», який пройде 23 серпня в Києві.

«Звичайно, ми будемо дуже вдячні Сполученим Штатам Америки за присутність та активну участь в установчому саміті. Це для нас дуже важливо. Серед ключових досягнень по кримському напрямку хочу відзначити – прийняття Стратегії деокупації та реінтеграції Криму, ухвалення Закону України «Про корінні народи України» та скасування вільної економічної зони “Крим”», – поділився постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.

Херсонський прикордонний загін Держприкордонслужби проінформував, що дипломатичний представник США Девід Геренбек та політичний радник Патрік Кнап з постпредом Антоном Кориневичем із робочим візитом перебували на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.
У супроводі начальника відділу прикордонної служби «Преображенка» майора Михайла Тхіра, дипломатичні представники відвідали КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка», де ознайомилися з порядком здійснення пропускних операцій, інфраструктурою КПВВ та умовами несення служби прикордонників.
Під час візиту приділялася увага питанням соціально-політичної, оборонної та безпекової ситуації як в регіоні, так і безпосередньо на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. Цікавилися гості як працюють сервісні зони і як надаються адміністративні послуги для осіб, які перетинають адмінмежу з окупованим півостровом.
Дипломатичні представники відзначили важливу роль служби на даному напрямку та подякували військовослужбовцям за їх сумлінну роботу.

Як повідомлялось, нещодавно представник Президента України в АРК Антон Кориневич на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Міжнародна політика» заявив, що міжнародний майданчик Кримська платформа розпочнеться 23 серпня, а завершиться тоді, коли Крим повернеться під контроль України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав керівників всіх країн приєднуватись до Кримської платформи.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 24 березня 2021 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».
  • 20 травня 2021 року президент Володимир Зеленський заявив, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.