Що відбувається на КПВВ з Кримом? (відео)

22 Липня 2021, 10:27

Юристи херсонського офісу КримSOS у липні відвідали КПВВ «Чонгар» й «Каланчак» на адмінмежі з Кримом та відзначили загрозливу ситуацію з відсутністю експрес-тестування на COVID-19.

Про це йдеться у звіті за результатами моніторингових візитів херсонського офісу КримSOS.

«У Криму зараз загрозлива ситуація з коронавірусом – майже щодня нові антирекорди по кількості хворих. Мешканці районів які межують з адмінмежою переживають за своє здоров’я. Адже, кажуть, їдуть люди, яких не тестують та ніяк не перевіряють. Начебто, місцеві писали листи до адміністрації з проханням відновити тестування на КПВВ», – розповів координатор Херсонського офісу КримSOS Олексій Тільненко.

Відновлення тестування на КПВВ можливо будуть обговорювати на найближчому засіданні Кабінета Міністрів України. За словами Дениса Литвина, представника департамента здоров’я Херсонської ОДА, з наявних в області експрес-тестів – 35 тисяч можна буде перерозподілити на КПВВ, але їх вистачить на трохи більше ніж на 2 тижні.

З 17 червня 2021 року на території України встановлено «зелений рівень епідемічної небезпеки» – кримчанам не потрібно проходити самоізоляцію та робити тестування. Тому, пункти експрес-тестами на КПВВ «Чонгар» й «Каланчак» не працюють.

Крім того, монітори звернули увагу на те, що довідка Форми №5 по понеділках в ЦНАПі не видається. Цей документ підтверджує, що людина подала документи на оформлення паспорту. Без цієї довідки мешканці ТОТ АР Крим не можуть повернутися додому, поки паспортний документ виготовляється.

Довідка форми №5 видається лише на вимогу особи, працівником територіального органу або територіального підрозділу ДМС
«Довідка видається після внесення в електронну базу ДМС. А по понеділкам територіальні підрозділи ДМС не працюють, тож й данні не вносять та печатку поставити немає можливості. Під час моніторингу зустріли родину, члени якої подали документи на оформлення в м.Київ, але їм не видали довідку форму №5, отримати її на місці (на КПВВ) – вони також не змогли, бо перетинали адмінмежу саме в понеділок, тож виїхати змогли тільки на наступний день», – зазначила юрист КримSOS Марія.
В організації нагадали, що до кінця року на КПВВ «Чонгар» мали завершити реконструкцію сервісної зони. Компанія «Сокар» має зробити там автозаправку, аптечний пункт, магазин з кафетерієм.
«У липні, під час візиту, нічого з переліченого не функціонувало, а відкриття переносять на осінь. Також, важко не помітити, що зерновози та інша техніка розбила дорогу до КПВВ “Чонгар”. На гарячому південному сонці вона “розтанула та пішла хвилями», – зауважила юрист КримSOS Марія.
Як повідомлялось, головний спеціаліст з управління КПВВ «Чонгар» державного підприємства “Реінтеграція та відновлення” Галина Коваль розповіла сайту ІРС-Генічеськ про організацію прибирання території сервісної та режимних зон, благоустрій та озеленення території.

Здебільшого люди, які перетинають адмінмежу з Кримом, сервісом задоволені.
«На цьому кордоні обслуговування та ставлення краще. На тому боці умови ніяк не покращуються, а тут, я так розумію, чують прохання людей та виконують їх», – розповіла кримчанка Аліна.
На КПВВ можна зробити українські документи у сучасному ЦНАПі, відкриті безкоштовні вбиральні, є питна вода. Відпочити і підзарядити телефон можна у приміщеннях сервісної зони. Скоро планується відкриття кав’ярні та міні-готелю. Але обіцяної автостанції досі немає.
Голова Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир завірив, що її відкриттю перешкоджають бюрократичні перепони, але до кінця року вона вже має запрацювати.

Центр журналістських розслідувань ​уже сім років спостерігає за затяжним процесом облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на межі з окупованим Кримом. Їх, як відомо, три – «Чаплинка», «Каланчак» і «Чонгар», через які до карантинних обмежень щороку проходило в обидва боки до двох з половиною мільйонів людей. Стільки ж мешкало на півострові до його окупації Росією.

Це не просто контрольні пункти, де у людей перевіряють належність документів і підстав для переміщення. Це вікно у вільний світ вільної країни, що обрала європейський шлях і стандарти, йому притаманні. Тому ми так наполегливо і послідовно контролюємо процес облаштування цих КПВВ – наші громадяни мають право на людські умови і доступні державні послуги. У сюжеті ми пригадали епопею з облаштуванням сервісних зон, тривалість якої вказує на неспроможність одних і волю інших, а в інтерв’ю із Ростиславом ЗАМЛИНСЬКИМ, заступником міністра  з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій з’ясовуємо, чому у КПВВ і досі немає одного власника і користувача.

Нагадаємо:

За рішенням Херсонської обласної державної адміністрації роботу контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чаплинка» тимчасово припинено у зв’язку з проведенням ремонтних робіт інфраструктури КПВВ до 15 серпня 2021 року.