Рада скасувала закон про ВЕЗ «Крим»

01 Липня 2021, 18:05

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 1 липня 2021 року скасувала Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та внесла відповідні зміни в низку інших законів. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу  «Рада».

За проєкт закону №5502-д «Про скасування Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» проголосувало 328 депутатів.

Проєкт встановлює статус резидентів для громадян України в Криму, скасовує ліцензії та дозволи, видані до окупації, та забороняє постачати воду до окупованої території.

Законопроєкт був доопрацьований Комітету з питань економічного розвитку з урахуванням зауважень науково-експертного управління Верховної Ради України на базі основного законопроєкту групи депутатів №5502 та альтернативного законопроєкту народного депутата Железняка №5502-1.

Також Верховна Рада підтримала проект закону №5501, яким вносяться зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, і   проект закону №5503 про зміни до Митного кодексу у зв’язку з прийняттям закону про скасування ВЕЗ «Крим».

Подробиці про те, чому закон про ВЕЗ «Крим» мав бути скасований, як після цього захистити права кримчан, порушені цим законом, та якими мають бути економчні відносини з окупованим Кримом, читайте у матеріалах Центру журналістських розслідувань: «ВЕЗ «Крим»: чи перегорнемо сторінку», «Скасування ВЕЗ «Крим». Що натомість?» та «Без ВЕЗ: Особливості економічних відносин з окупованих Кримом».

Нагадаємо:

  • Упродовж трьох років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим», оскільки він дискримінує громадян України з Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 18 травня 2021 року група народних депутатів подала до Верховної Ради проєкт закону «Про скасування Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», який входить до пакету законів, які треба ухвалити до саміту Кримської платформи.
  • У квітні 2021 року народний депутат Рустем Умєров повідомив, що парламентське міжфракційне об’єднання «Кримська платформа» розробляє пакет законопроектів, що стосуються тимчасово анексованого півострова, зокрема й проєкт закону про скасування ВЕЗ «Крим».