Рада ратифікувала угоду між Україною і Туреччиною про будівництво житла для переселенців з Криму

15 Липня 2021, 16:18

Верховна Рада 14 липня ратифікувала рамкову угоду між урядами України і Туреччини щодо будівництва житла для кримських татар та інших переселенців з Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За законопроєкт №0110 «Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про співробітництво у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України», проголосували 333 народних депутати, повідомляє пресслужба парламенту.

Як зазначив народний депутат Рустем Умеров (фракція «Голос»), «залишився останній формальний крок – ратифікація угоди колегами з турецького парламенту. І починатимемо будівництво».

«Мова йде про будівництво 500 квартир: з них 450 будуть передані кримським татарам, решта – пільговим категоріям громадян, зокрема внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО/ООС. Минулого тижня ми з Мустафою Джемілєвим вже оглянули ділянку, відведену на будівництво квартир. Сподіваюсь, найближчим часом ми розпочнемо вже сам процес будівництва. І 500 сімей отримають нові домівки», – написав Умеров на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялось, 11 квітня Україна та Турецька Республіка підписали міжурядову угоду про будівництво житла для кримських татар та інших внутрішньо переміщених осіб. Згідно з документом, Туреччина збудує 500 квартир: з них 200 у Миколаєві, ще 200 у Херсоні і 100 у Києві. Також планається будівництво мечеті.

У Херсоні уже визначилися з місцем будівництва житла для кримських татар та інших переселенців з окупованого Криму в рамках проєкту, який Україна буде реалізовувати спільно з Туреччиною.

Нагадаємо:

  • Президент Реджеп Ердоган у 2016 і 2020 роках вже заявляв про готовність уряду Туреччини профінансувати і навіть збудувати житло для кримських татар та інших переселенців із окупованого РФ Криму. Але ні за президента Петра Порошенка, ні за президента Володимира Зеленського проект будівництва «квартир Ердогана» в Україні не був реалізований. Хоча в 2020 році таки знайшли потрібні ділянки «яких не було» у Генічеську та Херсоні.
  • На питання, пов’язані з гальмуванням початку будівництва квартир для переселенців із Криму в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар відповів Рустем Умеров, народний депутат від партії «Голос» та фундатор МБФ «Фонд національного добробуту Криму», який уже п’ять років просуває цей проект.
  • Детально про проблему будівництва житла для внутрішньо перміщених осіб із окупованого Криму читайте також в матеріалі ЦЖР Хто і чому гальмує будівництво «квартир Ердогана».