Прокуратура АРК повідомила про підозру «судді» Лихачовій за незаконну депортацію громадян України з Криму

07 Липня 2021, 14:43

Прокуратура АРК повідомила про підозру так званій «судді» окупаційного «Армянського міського суду» Ларисі Лихачовій за незаконну депортацію громадян України з Криму.

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

Слідством встановлено, що колишня суддя Армянського міського суду АР Крим після окупації півострова, зрадивши присязі судді, перейшла на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, обійнявши керівну посаду так званого «голови Армянського міського суду Республіки Крим».

Порушуючи положення IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, «суддя» незаконно притягувала до адміністративної відповідальності громадян України. Підставою слугувало нібито «порушення режиму перебування на території РФ у зв’язку з відсутністю документів, що дозволяють перебування в Криму». Однак, жодні додаткові дозволи для проживання на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя за національним законодавством України не передбачені. Своїми незаконними рішеннями підозрювана призначала покарання у вигляді штрафів та адміністративного «видворення за межі РФ», а фактично — з території півострова. Досудовим розслідуванням встановлено 10 незаконних рішень, винесених підозрюваною щодо депортації громадян України з території АР Крим.

Крім того, у квітні 2020 року Лариса Лихачова засудила сімферопольця Дениса Кашука до трьох років і восьми місяців колонії загального режиму.

Також Лихачова призначила штраф 40 тисяч рублів Едему Ебулісову, три роки «умовно» Таїру Смедляєву та Мусі Абкерімову — це фігуранти справи «3 травня», яка була порушена після подій 2014 року, коли на в’їзді в Крим зустрічали національного лідера кримських татар Мустафу Джемілєва. На його зустріч зібралися кілька тисяч кримських татар. Для підконтрольних Кремлю кримських силовиків це стало приводом для штрафів, проведення обшуків і арештів учасників.