Представниця України в ТКГ розповіла, чи варто очікувати українських пенсій в ОРДЛО

31 Липня 2021, 09:50

Україна зобов’язана виплачувати пенсії своїм громадянам, які проживають на непідконтрольній території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), і буде виконувати свої зобов’язання.

Про це сказала учасниця робочої групи по соціально-економічних питань в Тристоронньої контактній групі Вікторія Страхова, коментуючи питання про виплати жителям окупованого Донбасу, повідомляє сайт «Новости Донбасса».

«Жителі ОРДЛО це наші громадяни, за умови, що вони зберегли українські паспорти. Україна відповідає за своїми зобов’язаннями перед своїми громадянами. Це гарантовано Конституцією України», – сказала Страхова.

Вона зазначила, що частина жителів ОРДЛО і зараз отримують пенсійні виплати, однак багато хто не може покинути непідконтрольні території, щоб отримати українські виплати.

«Виплати будуть йти з коштів Пенсійного фонду так, як це передбачено. Я розумію економічну складність, тому що всі ці сім років ми не отримували платежі до Пенсійного фонду з окупованих територій, але це наші зобов’язання», – додала Страхова.

Як повідомлялось, Мінреінтеграції запроваджує віддалену ідентифікацію для вимушено переселених осіб (ВПО) та мешканців ОРДЛО, які є одержувачами пенсій та соціальних виплат, але через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування в умовах карантину не мають можливості виїхати на підконтрольну Україні територію, щоб їх отримати. Онлайн-ідентифікація здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»).

Нагадаємо:

  • У травні 2021 року Пенсійний фонд України опублікував проект постанови Кабінету міністрів про виплату заборгованості по пенсіях внутрішньо переміщеним особам і тим, хто відмовився від довідки переселенця. Правозахисники вважають, що прийняття цього порядку зовсім не означає, що переселенці відразу отримають свої гроші.
  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, сума заборгованості по пенсіях переселенців і жителів тимчасово окупованих територій за рішеннями судів досягла 11 мільярдів гривень.