Поліцейські повідомили про підозру агроному через загибель червонокнижних птахів

01 Липня 2021, 18:54

На Херсонщині поліцейські повідомили про підозру агроному сільськогосподарського підприємства у причетності до загибелі червонокнижних птахів на території біосферного заповідника «Асканія-Нова».

Про це повідомили у відділі комунікації поліції Херсонської області.

“В ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що у період з грудня 2020 року по січень 2021 року 44-річний агроном одного з сільськогосподарського підприємства, будучи обізнаним щодо правил використання та вимог застосування пестицидів «Номайс», допустив порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками на землях поблизу с. Питомник на території об’єднаної територіальної громади Асканія-Нова Каховського району та здійснив роботи з протравлення шляхом механічного розкидання по поверхні землі. Хоча пестицид повинен вноситися шляхом розкладання в жилі нори гризунів з наступним засипанням цих нір. Таким чином дії агронома спричинили тяжкі наслідки у вигляді загибелі 218 одиниць диких птахів – сірих журавлів, що занесені до Червоної книги України”, –  розповів заступник начальника слідчого управління обласного главку поліції Віктор Баранецький.

Наразі правоохоронці обласного главку поліції повідомили про підозру агроному в причетності до скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ст.247 Кримінального кодексу України, а саме порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками і хворобами рослин, та інших вимог законодавства про захист рослин, що спричинило тяжкі наслідки, в наслідок яких відбулась масова загибель червонокнижних птахів. Санкція статті передбачає покарання в виді сплати штрафу в розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від ста двадцяти до двохсот годин, або обмеження волі на строк до двох років. Досудове розслідування триває.

У поліції нагадали, що протягом перших трьох місяців цього року в поліцію Херсонщини надійшло 25 повідомлень про загибель червонокнижних птахів на території біосферного заповідника «Асканія-Нова». Як з’ясувалося, до своєї загибелі птахи годувалися на навколишніх полях сільгосппризначення. Після проведення необхідних експертиз працівники дослідного інституту встановили, що загибель птахів сталася внаслідок отруєння діючою речовиною бродіфакум, яка входить у склад агрохімічних препаратів, що використовуються для боротьби з гризунами. Також поліцейські встановили, що мав місце факт порушення правил використання даного препарату.

Наразі спеціалісту одного із сільськогосподарського підприємства повідомлено про підозру в скоєнні кримінального правопорушення.

Під час проведень перевірок за фактами загибелі птахів за оперативним супроводом відділу захисту інтересів суспільства й держави обласного главку поліції в одному із сільськогосподарських підприємств Каховського району поліцейські виявили хімічні препарати «Номайс» на основі бродіфакуму, які вносили в грунт з порушенням встановлених правил використання.
Як повідомлялось, починаючи з січня поточного року, в Каховському районі на території біосферного заповідника «Асканія-Нова» та полях сільгосппризначення загинуло 2236 птахів, з яких 850 – занесені до Червоної Книги України.

За цими фактами відкриті 13 кримінальних проваджень за ч.2 ст. 239 КК України (Забруднення або псування земель) та за ч. 2 ст. 367 КК (Службова недбалість) щодо неналежного виконання своїх посадових обов’язків працівниками контролюючих органів в Херсонській області.