Плохушко переконаний: РНБО має розібратися з “Херсонобленерго” через дестабілізацію в прикордонному регіоні (відео)

21 Липня 2021, 21:29

Екс-голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко закликав обласну адміністрацію звернутися до РНБО, щоб розібратися із “Херсонобленерго”, яке, на його думку, дестабілізує ситуацію в прикордонному регіоні.

Про це він розповів на зустрічі місцевого населення, керівництва громади та району з головою Херсонської облдержадміністрації Сергієм Козирем.

“Своєю бездіяльністю або діяльністю “Херсонобленерго” дестабілізує ситуацію. У людей псується обладнання, люди виходять, самостійно перекривають дороги, люди агресивні, люди готові чинити злочини, на жаль. Зривається сезон… Наразі дуже багато залежить від вас, від центральної влади, від президента. Ви повинні вольовим рішенням, досить у вас інструментів, РНКЕ, РНБО, поставити “Херсонобленерго” на місце. Обленерго просто розперезалося, і ми всі заручники. Це проблема більш високого рівня”, – зазначив Віктор Плохушко.

У відповідь голова ХОДА Сергій Козир запевнив, що буде скликано робочу групу, щоб розібратися у ситуації, яка склалась. Також наступного тижня буде організований круглий стіл за участі місцевого населення Арабатської Стрілки для обговорення шляхів вирішення проблеми з енергопостачанням. Якщо ж варіантів рішень не знайдуть, то ОДА звернеться до РНБО.

Крім того, під час зустрічі Віктор Плохушко прокоментував офіційні пояснення “Херсонобленерго” стосовно аварійної ситуації з енергопостачанням на Арабатській стрілці.

Він розповів, що з року в рік обленерго обіцяє вирішити проблему з відключеннями електроенергії на Арабатській Стрілці: провести реконструкцію вже існуючих трансформаторних підстанцій, встановити новий більш потужний трансформатор. Але ситуація не вирішується, адже навіть при будівництві нового трансформатора залишаться старі електромережі, які не витримують напруги, особливо у курортний сезон.

Раніше в “Херсонобленерго” пояснили, що аварійне відключення на підстанції ПС 35/10кВ «Щасливцеве» 19 липня сталося нібито через аномальну спеку та масове використання кліматичної побутової техніки. Також в обленерго знов пообіцяли, що в інвестпрограмі на 2022 рік заплановано встановлення ще одного трансформатора на підстанції ПС «Щасливцеве» для забезпечення зростаючих потреб споживачів.

“Усунення аварійної ситуації та відновлення електропостачання є виключно технічним питанням та жодним чином не пов’язано з політичними амбіціями окремих осіб”, – зазначили в офіційному повідомленні “Херсонобленерго”.

Згідно з матеріалами розслідування Bihus.Info, група компаній VS Energy, яка за документами належить європейцям, але має російське коріння, володіє Рівнеобленерго, Херсонобленерго, Чернівціобленерго, Житомиробленерго, і КіровоградобленергоКонтроль над компанією приписують російським олігархам Євгену Гінеру, Михайлу Воєводіну і Олександру Бабакову, ексдепутату “Єдиної Росії”, який голосував за анексію Криму.

78% Херсонобленерго в приватних руках опинились за близько 23 млн доларів.

Центр журналістських розслідувань писав, що одна з проблем Арабатської стрілки, яка щороку збільшує кількість відпочивальників та об’єктів їх розміщення, –  застаріла мережа електропередач, збудована ще у 70-ті роки минулого століття. Особливо вона відчутна під час курортного сезону, коли кількість населення зростає в рази і потужностей старої лінії не вистачає.

Про плани модернізації лінії електромереж неодноразово розповідав ще Олександр Воробйов, на той час голова Генічеської РДА.

Реалізація проекту модернізації електромереж значилась як одна з основних умов відкриття Клініки відновлювального лікування професора Козявкіна, що так і не відкрилась.

Як повідомлялось, 19 липня через тривалу відсутність енергопостачання, місцеві жителі перекрили дорогу на Арабатській Стрілці.
20 липня протестнати зустрілись з головою громади Олександром Тулуповим та розпочали збір підписів під колективною скаргою на “Херсоноблнерго”.

Жителька села Щасливцеве Галина Дьяконова під час онлайн-конференції в Медіа-центрі IPC-Генічеськ розповіла: якщо питання не вирішиться, і світло знов відключать, люди готові перекривати дорогу на Генічеськ: