На Херсонщині відсвяткують Івана-Купала (програма заходів)

06 Липня 2021, 14:26

У ніч з 6 на 7 липня відзначається народне свято Івана Купала. У різних районах Херсонщини готуються до святкування.

Як повідомили сайту IPC-Генічеськ в Генічеському Центрі культури і дозвілля, місцеві будинки культури підготували тематичні заходи.

Так, розважальний театралізований вечір до свята Івана Купала «Чудеса у літню ніч» запланований на площі біля Стрілківського сільського будинку культури. Початок о 16.00 6 липня. Цього ж дня Плавський СБК проведе обрядове дійство.

Новоолексіївський СБК підготував відео-поздоровлення зі святом Івана Купала «Цвіт папороті». Чонгарський СБК також готує відеопривітання.

Азовський СБК проведе 7 липня майстер-клас з плетіння віночків. Тогож дня Генгірківський СК організовує купальські розваги, а Миколаївський СК – розважальний вечір.

У Нижньосірогозькій громаді Генічеського району проведуть свято із театралізованим дійством, святковим концертом, конкурсами і дискотекою.

Запрошують жителів та гостей громади на магічну ніч Купала й у Каланчаку.
Колоритне свято у Каланчацькій громаді організують 6 липня. Початок святкового дійства о 19:00 год. на березі річки Каланчак, у парковій зоні за Головним будинком культури.
У програмі свята: театралізована концертна програма; розваги; конкурс вінків з польових квітів;
тематична фото-зона; дискотека під відкритим небом.

У громаді Асканія-Нова заплановане традиційне народне гуляння, обрядове купальске ддійство, виступи аматорських колективів, показ мод, дискотека та феєрверк.

В Олешківській територіальній громаді проведуть конкурс дівочої краси, ярмарок виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва.

Нещодавно у місті Гола Пристань відбувся ХVIIІ Всеукраїнський благодійний фестиваль народної творчості “Купальські зорі”.

Традиція відзначати Івана Купала налічує кілька століть. Предки українців вірили, що в цю ніч на землю виходять лісовики, відьми і злі духи, а захиститися від них допомагають вода і вогонь.

У ніч на Івана Купала дівчата часто проводили ритуали, щоб дізнатися дату весілля або свою долю. Також в цей день проводять ворожіння на бажання і здоров’я.

Головний звичай купальської ночі пов’язаний з розпалюванням великого багаття. У давні часи біля купальського багаття збиралося все село. Молодь водила хороводи і танцювала. У центр багаття встановлювали колесо на жердині, яке символізувало сонце.

Через багаття стрибала закохана пара, тримаючись за руки. Якщо стрибок успішний – любов буде дуже міцною. У купальське багаття також кидали сорочку хворої людини, щоб вилікувати її від хвороби.

Чимало обрядів на Івана Купала пов’язані з водою. У цю дату купалися в річках і озерах, вмивалися росою і ходили босоніж по траві.