Між КПВВ і лінією розмежування на Донбасі і з Кримом запустять безкоштовні автобуси

29 Липня 2021, 10:53

Для громадян, які прибувають з ТОТ без транспортного засобу, забезпечать безкоштовне перевезення до КПВВ.

Відповідну постанову ухвалили на засіданні уряду 28 липня.

«Документ, який було прийнято сьогодні на засіданні Уряду, дозволить забезпечити нашим громадянам, які прибувають з тимчасово окупованих територій України не автівкою, нормальне пересування до КПВВ. Ця послуга абсолютно безкоштовна. Забезпечувати автобусне перевезення буде державне підприємство «Реінтеграція та відновлення», яке належить до сфери управління Мінреінтеграції», – повідомив генеральний директор Директорату реінтеграції та гуманітарного розмінування Денис Тацій.

Автобусне перевезення відбуватиметься в межах підконтрольної Уряду території України від КПВВ до лінії дотику та у зворотному напрямку.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України наголосили, що постанова спрямована на забезпечення захисту та реалізацію соціальних прав населення, яке проживає на тимчасово окупованій території України, реалізацію єдиного підходу до належного перетину лінії розмежування у Донецькій і Луганській областях, адміністративної межі з АР Крим та м. Севастополь.

З початком збройної агресії Рф проти України у 2014 році було встановлено КПВВ на лінії дотику в Донецькій та Луганській областях та на адміністративній межі з Автономною Республікою Крим та м. Севастополь. Проте, на сьогодні існує проблема організації переміщення громадян, які перетинають лінію дотику та адмінмежу без транспортного засобу, в тому числі жінок з дітьми, людей похилого віку, осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Як повідомлялось, з 17 червня 2021 року на території України встановлено «зелений рівень епідемічної небезпеки» – кримчанам не потрібно проходити самоізоляцію та робити тестування.
В організації КримSOS нагадали, що до кінця року на КПВВ «Чонгар» мали завершити реконструкцію сервісної зони. Компанія «Сокар» має зробити там автозаправку, аптечний пункт, магазин з кафетерієм.
«У липні, під час візиту, нічого з переліченого не функціонувало, а відкриття переносять на осінь. Також, важко не помітити, що зерновози та інша техніка розбила дорогу до КПВВ “Чонгар”, – зазначили в КримSOS.
Головний спеціаліст з управління КПВВ «Чонгар» державного підприємства “Реінтеграція та відновлення” Галина Коваль розповіла сайту ІРС-Генічеськ про організацію прибирання території сервісної та режимних зон, благоустрій та озеленення території.
Здебільшого люди, які перетинають адмінмежу з Кримом, сервісом задоволені.
«На цьому кордоні обслуговування та ставлення краще. На тому боці умови ніяк не покращуються, а тут, я так розумію, чують прохання людей та виконують їх», – розповіла кримчанка Аліна.
На КПВВ можна зробити українські документи у сучасному ЦНАПі, відкриті безкоштовні вбиральні, є питна вода. Відпочити і підзарядити телефон можна у приміщеннях сервісної зони. Скоро планується відкриття кав’ярні та міні-готелю. Але обіцяної автостанції досі немає.
Голова Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир завірив, що її відкриттю перешкоджають бюрократичні перепони, але до кінця року вона вже має запрацювати.