Кораблі РФ проігнорували сигнал SOS українських рибалок, їх врятував катер Морської охорони ДПСУ

03 Липня 2021, 14:36

Міноборони України спростувало інформацію Росії про надання допомоги українському риболовецькому судну «ОД-2592», яке зазнало аварії в акваторії північно-західної частини Чорного моря. Кораблі РФ, незважаючи на отримання сигналу SOS, до аварійного судна не наближались. Його врятував катер Морської охорони Держприкордонслужби України «Балаклава», який зараз буксирує рибалок до порту приписки Очаків.

Про це повідомляє Міністерство оборони України з посиланням на інформацію військової розвідки, передає Центр журналістських розслідувань.

Як зазначили у військовому відомстві, за даними Головного управління розвідки МОУ, розповсюджена російською стороною інформація про готовність надати допомогу українському риболовецькому судну «ОД-2592», що вночі 3 липня зазнало аварії в акваторії північно-західної частини Чорного моря поблизу Тендерівської коси, є черговим інформаційним заходом Росії.

«Поширення зазначеної інформації відбувалось у той час, коли судно вже буксирувалось кораблем морської охорони ДПС України до порту приписки Очаків. При цьому, названі у російських інформаційних вкиданнях ракетний катер «Ивановец» ЧФ та прикордонний сторожовий корабель «Безупречный» прикордонної служби ФСБ РФ до українського судна не наближались, незважаючи на отримання сигналу SOS», – наголосили у Міноборони.

Як уточнили у Держприкордонслужбі України, очаківських рибалок, яких відносило у відкрите море на знеструмленому судні, врятував екіпаж катера Морської охорони «Балаклава».

За інформацією відомства, пост технічного спостереження «Чорноморськ» Одеського прикордонного загону зреагував на повідомлення, яке з’явилося в радіоефірі о 02:40. Відкритими каналами міжнародної морської безпеки від екіпажу цивільного судна, що прямувало в напрямку Грузії, надійшла інформація про фелюгу, яка сигнальними ракетами передає сигнал лиха.

«Катер Морської охорони Держприкордонслужби «Балаклава» негайно висунувся у вказаний район. Майже у 25 морських милях на південь від Тендрівської коси моряки-прикордонники виявили знеструмлене рибальське судно, що втратило керування. Капітан пояснив, що рибалки встановленим порядком оформили вихід на промисел з Очакова, однак за деякий час сталась технічна несправність і знеструмлене судно втратило керування. Вітром їх почало відносити у відкрите море. Екіпаж подав сигнал лиха», – йдеться у повідомленні.

Наразі катер Морської охорони «Балаклава» буксирує знеструмлене судно до порту Очаків.

Буксирування риболовецького судна «ОД-2592» катером Морської охорони ДПСУ «Балаклава» Фото: dpsu.gov.ua

«До речі, жодних російських військових чи прикордонних кораблів, які за повідомленнями деяких інформаційних ресурсів прийшли на допомогу українським рибалкам, екіпаж «Балаклави» не помітив», – наголосили у Держприкордонслужбі.

3 липня російські ЗМІ повідомили, що в ніч на суботу ракетний катер Чорноморського флоту РФ «Ивановец» прийняв сигнал лиха від українського риболовецького судна «ОД-2592» і його напрпавли на допомогу. Крім того, в районі інциденту перебував російський прикордонний сторожовий корабель «Безупречный».

У Росморречфлоті повідомили, що у риболовецька фелюга втратила хід через зламаний головний двигун. Рибалки стали подавати сигнал лиха, і слабкі радіостанції перший час не могли ні з ким зв’язатися. Найближчий, хто прийняв їх сигнал, – ракетний катер «Ивановец», на прохання якого черговий Росморречфлота зв’язався з оперативним черговим в Одесі. Однак виявилося, що сигнал в результаті було отримано українською стороною і судновласник направив на допомогу рибалкам буксир з Очакова.