Комари і дороги: найбільш популярні питання місцевих жителів до голови громади (відео)

20 Липня 2021, 09:08

Олександр Тулупов

У Генічеській громаді продовжують боротьбу з комарами, якій стали на заваді значні опади та підтоплення земель, триває грейдерування доріг у місті Генічеськ та Арабатській Стрілці, розробляються проєкти ремонту доріг між населеними пунктами.

Про це розповів Генічеський міський голова Олександр Тулупов під час онлайн-конференції Медіа-центру IPC-Генічеськ.

“Хочу подякувати усім мешканцям нашої громади: запитань дуже багато, і це дуже гарно, тому що людей цікавить, як вони будуть жити, і як ми будемо разом розвивати нашу громаду”, – зазначив Олександр Тулупов.

Місцеві жителі через медіа-центр поставили міському голові значну кількість питань, на частину з яких він вже відповів, на інші відповідатиме під час наступних заходів.

Олександ Тулупов

“Декілька десятків питань стосуються майже однієї теми – це комари, дощі, що робиться на дорогах, підтоплення.

Грейдування

Останнім часом дуже багато випало опадів, і грейдування по Щасливцевому було припинено. Грейдування було зроблено частково. Грейдер зламався, але його поладнали та продовжили. Далі буде Стрілкове. що стосується грейдування вулиць у місті Генічеськ: частково було зроблено грейдування, але підсипки майже не було, будемо закупати щебневу суміш та грейдувати наші вулиці з підсипкою. 

Комари

Ми потравили комарів. Травили по Арабатській Стрілці – по території 11 га. Але ж ми розуміємо, якщо їхати на Арабатську Стрілку, і брати ліворуч від дороги до берегової лінії, то це 4,5 тисячі га землі, яку потрібно обробляти проти комарів. Вся земля перебуває в підтопленому стані, і велика кількість комарів з’являється саме там. І це землі не загального користування, а це землі, які були роздані для дачних будівництв або застройки під житло. Там зараз розмножуються комари. 

Якщо звернути увагу, то в минулих роках оброблялося лише тільки 11 га. А зараз потрібно обробляти 4,5 тисяч га. Протравлювали комарів у нас у скверах, парках. Але два дні немає комарів, а потім вони з’являються, тому що йдуть обільні дощі, і вони там розмножуються. тобто їх травили і будемо ще травити. Якщо людей це втішатиме, то телефонував меру Кирилівці, той казав, що комарів дуже багато і в Кирилівці. Всі боротяться з комарами, але поки дощі, ми не можемо нічого зробити. Змивається вся отрава, яка наносить на дерева, або на траву. 

Дороги

Зараз робиться проєкт на перехрестя дороги М-18, це траса на Харків, і Рикове, Іванівка. Якщо буде проєкт, то він має потрапити у “Велике будівництво”, губернатор нам казав, що найближчим часом розпочнеться будівництво цієї дороги. Ми сподіваємось на те, що воно буде. Стосовно дороги до Генічеська з Рикове, через Азовське: сказали, що зроблять тільки ямковий ремонт.

Зараз вже на Арабатську Стрілку робиться розмітка. Тендерні процедури, які і раніше проводились,в цьому році трошки з затриманням пройшли. Тендери пройшли на закупівлю фарби, то ж ми будемо найближчим часом робити розмітку. 

Питають: де дорога на Бойове? Так, дійсно, вона в ямах, тоді ще сільський голова обіцяв зробити її, і частково зробили ямковий ремонт. 

Наразі така проблема в усій громаді та місті: де дороги? Дива не трапилось, ми об’єдналися, але бюджет який був, такий і зараз є, збільшення не відбулось. Зараз намагаємось зробити так, щоб більшість зекономити коштів для того, щоб могли більше зробити, але ж це перший рік, ми не могли передбачити, що так довго проходитиме припинення сільських рад, дуже багато питань виникає: є техніка, чи немає, в актах вона є, а по факту ні, треба порахувати, час затягується. Але ж я ще спочатку казав, що потрібно зробити не 19 округів, а 9-10? зекономити зараз і час, і кошти, і на ті кошти, які в нас залишаться, закупити багато щебня, щоб могли грейдерувати дороги по нашій громаді. Але ж депутати вирішили, що потрібно в кожній сільській раді залишити старосту, може так теж гарно, але ж ми будемо шукати ці кошти, щоб зробити дороги. Дуже багато потрібно робити проєктів, Якщо був би проєкт, то можливо була би дорога. Проєктів не було, тому зараз їх будемо робити, і вже робимо”. 

Відповіді на актуальні питання розвитку громади читайте у наступних матеріалах.