Україна відзначає День Військово-Морських Сил (відео)

04 Липня 2021, 14:21

4 липня в Україні відзначається День Військово-Морських Сил Збройних Сил. Президент України Володимир Зеленський з нагоди свята прибув з робочою поїздкою до Одеської області.

“Сильні Військово-Морські Сили ЗС України разом з іншими військами є опорою для нашої дипломатії на шляху до відновлення миру й територіальної цілісності України. У часи російської агресії боєздатні #ВМС – одна з найголовніших складових обороноздатності України й безпеки в Чорноморському регіоні”, – наголосив Володимир Зеленський у твіттері.

Також президент Володимир Зеленський  під час урочистих заходів з нагоди Дня ВМС Збройних сил України на Одещині запевнив, що Україна завдяки міжнародним військовим навчанням “Сі Бриз-2021” не допустить обмеження свободи судноплавства у Чорному морі з боку Росії.

За словами президента, навчання “Сі Бриз-2021” є “черговим іспитом для українських військових моряків на сумісність з кращими флотами світу і перевіркою якості їхніх дій у складі багатонаціонального з’єднання”.

“Сі Бриз-2021″ демонструє нашу єдність у протистоянні військовим загрозам, які посилюються в Чорноморському регіоні через його мілітаризацію і через агресивні дії Російської Федерації. Це показує всім нашу непохитність у відстоюванні норм, у відстоюванні принципів міжнародного права. Це показує всім, що ми не допустимо обмеження свободи судноплавства в Чорному морі та узурпації суверенного права України як морської прибережної держави”, – розповів Зеленський.

Командувач об’єднаних сил ЗС України, генерал-лейтенант Сергій Наєв привітав бойових побратимів з Днем Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

“Військові моряки, які залишилися вірними присязі під час військової агресії Російської Федерації в Криму і продовжили гідно виконувати свій обов’язок, пліч-о-пліч з іншими підрозділами Збройних Сил стали на заваді планам Кремля знищити незалежну Україну. Від початку російської агресії Ви героїчно виконуєте бойові завдання в територіальних водах України та приморських районах операції Об’єднаних сил. Сильні та відважні, Ви завжди готові адекватно реагувати на виклики й загрози з боку противника”, – зазначив Сергій Наєв.

“Ми не стоїмо на місці. Багато чого зроблено за рік. Поставлено на озброєння протикорабельний ракетний комплекс «Нептун», на черзі отримання безпілотного літального комплексу «Bayraktar», розпочато будівництво корветів для національного флоту типу «Ада». Тривають випробування нових БТР для потреб Морської піхоти та перехід на єдиний тип колісної легкоброньованої техніки «Козак-2». Навчальні заклади ВМС освоюють нові напрями підготовки особового складу. Інфраструктура ВМС теж розвивається: триває розбудова штабів, гуртожитків та нових баз ВМС. Впевнено розвивається водолазна складова національних ВМС. Протягом минулого року, починаючи з 2014 року, відремонтовано найбільшу кількість кораблів за всі часи незалежності України. Набуває спроможностей новостворений орган військового управління – флотилія ВМС. Морська піхота з честю виконала покладені на неї обов’язки в зоні проведення ООС.

Ми маємо амбітні плани і інструменти їх реалізації. Потрібні час та наполегливість.
Україна – морська держава і це дуже важливо для розвитку країни. Всі це розуміють: українці, наші друзі і наші вороги. Але допоки є флот України, допоки є українські військові моряки, ми боротимемося за наше море.
Зі святом вас! Слава Україні!”, – наголосив у привітанні командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України, контрадмірал Олексій Неїжпапа.
4 липня в Україні також відзначають День працівників морського та річкового флоту і День Національної поліції.

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2021 року в Одесі стартували щорічні міжнародні навчання «Сі Бриз-2021». Цього року навчання будуть наймасштабнішими за понад 20 років їх проведення. Головна ідея «Сі бриз-2021» – підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні.