Програма USAID_АГРО вітає українців із відкриттям ринку землі

01 Липня 2021, 18:10

Фото: Херсонський прикордонний загін Держприкордонслужби.

Програма USAID_АГРО вітає українців із скасуванням мораторію на землю та відкриттям ринку земель сільськогосподарського призначення.
“Ми вітаємо зусилля Президента України (Офіс Президента України), Парламенту (Верховна Рада України) та Уряду (Кабінет Міністрів України) в успішній реалізації земельної реформи”, – йдеться у повідомленні.

“Нарешті українці стають повноправними господарями своїх земельних ділянок. На цю історичну подію Україна чекала 20 років, залишаючись серед небагатьох країн, де діяв мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Саме сьогодні – 1 липня 2021 – відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення стає кульмінаційним моментом земельної реформи”, – зазначає  Програма USAID_АГРО.
Також у Програмі завірили в продовженні підтримки реалізації земельної реформи.
“Адже реформа започатковує очевидні зміни на краще для всіх. Ці зміни гарантують українцям конституційне право розпоряджатися своїм майном, сприяють економічному росту країни, розвитку і добробуту українських сіл та надають стабільності сільському господарству в Україні”, -наголошує АГРО.

Допуск іноземців до купівлі землі на території України буде можливим лише після прийняття відповідного рішення на загальнонаціональному референдумі. Але юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави-агресора, фізичним особам, щодо яких застосовані санкції, заборонятиметься купувати українські землі навіть за умови проведення референдуму.

Не зможуть придбати земельні ділянки й ті юридичні особи, які перебувають під контролем фізичних та юридичних осіб, зареєстрованих у державах, що включені Міжнародною групою з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Будь-які іноземні громадяни навіть після референдуму не зможуть придбати земельну ділянку, якщо вона розташована ближче ніж за 50 км від державного кордону України.

Нагадаємо:

  • В ніч на 31 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила історичний закон про відкриття ринку аграрної землі. Навіть після підписання закону президентом, суттєво нічого відразу не зміниться: мораторій на продаж землі сільгосппризначення буде діяти до 1 липня 2021 року. А поки мораторій чинний, всі старі «сірі» схеми привласнення землі житимуть і надалі.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Схеми та схематозники земельного ринку».
  • 28 квітня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про ринок земель сільськогосподарського призначення.