Кримська платформа закінчиться тоді, коли Крим повернеться під контроль України, – Кориневич

07 Липня 2021, 14:16

Міжнародний майданчик Кримська платформа розпочнеться 23 серпня, а завершиться тоді, коли Крим повернеться під контроль України.

Про це заявив представник Президента України в АРК Антон Кориневич на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Міжнародна політика».
«Кримська платформа закінчиться тоді, коли Крим повернеться під контроль України. В перший час її роботи потрібно буде запровадити механізми, які нададуть змогу постійно цій платформі працювати. Водночас потрібно заснувати постійно діючий офіс Кримської платформи. І також мені видається, що певний час ми можемо говорити або про пропонування, або реалізацію певних проектів, направлених на деокупацію та реінтеграцію Криму. Я думаю, що 23 серпня – це визначна дата для всіх, хто займається кримською тематикою, оскільки дасть початок важливій роботі з назвою «Кримська платформа», – заявив Антон Кориневич.
У свою чергу, заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Снавер Сейтхалілєв на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Міжнародна політика» розповів, що його міністерство розробило законопроект щодо перехідного періоду в Криму, в якому цей період поділяється на дві частини: до окупації та після реінтеграції.
«Непорушення суверенітету та територіальної цілісності України закріплено низкою міжнародних документів. Майже весь світ об’єднався на позиції, що спроба анексії є незаконною. Україна разом з партнерами мусить і далі продовжувати цю політику невизнання. В цьому плані ми бачимо Кримську платформу як дуже дієвий інструмент консолідації зусиль всередині держави та міжнародних партнерів. Тут виходять на передній план такі тези, як права та захист корінних народів України. Це може стати дієвим інструментом в рамках деокупації Криму. Також ініціатива нашого Міністерства – це законопроект щодо перехідного періоду, в якому ми ділимо цей період на дві частини: до окупації та після реінтеграції. В контексті цих двох періодів фокус повинен бути зроблений на доступ наших громадян до адміністративних послуг та конституційного простору України», – говорить Снавер Сейтхалілєв.

Всеукраїнський форум «Україна 30. Міжнародна політика» почався в липні. Основними темами заходу, який триватиме три дні, стануть стратегічні цілі України, зокрема інтеграція в Європейський Союз і НАТО, практичні виміри зовнішньої політики, а також енергетична безпека.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав керівників всіх країн приєднуватись до Кримської платформи.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 24 березня 2021 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».
  • 20 травня 2021 року президент Володимир Зеленський заявив, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.