У Києві відбувається міжнародна конференція Democracy in Action: партнери з ЄС, США і НАТО розповіли, чого очікують від України

08 Червня 2021, 14:08

У Києві триває міжнародна конференція «Democracy in Action: Zero Corruption Conference».

Про це заявив голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін, передає Центр журналістських розслідувань.

«Кілька новин з першого дня нашої міжнародної конференції Democracy in Action:

– В Європейській комісії наголосили, що надання 600 млн євро макрофіну залежить від проведення реформи ВРП, ВККС та виконання усіх вимог МВФ щодо незалежності НАБУ.

– В США заявили про те, що чекають від України кроків щодо притягнення до відповідальності корупціонерів. Також у Сполучених Штатах сподіваються побачити подальші дії щодо забезпечення незалежності та цілісності інституцій судової системи України.

– У Держдепі зазначили, які механізми застосовуватимуть проти корупціонерів в Україні. Для цього задіють кілька санкційних програм, а також посилять співпрацю з громадянським суспільством та ЗМІ.

– Заступник генсекретаря НАТО Мірча Джоане зазначив, що НАТО не прийме старе європейське прокляття сфер впливу, коли одна країна визначає долю іншої і диктує їй умови.

– Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) створить спеціальну робочу групу з протидії корупції в Україні та за її межами.

– У Міноборони США заявили про те, що Росія не має права вето на вступ України в НАТО.

– Виконавчий директор Пенн Байден Центру дипломатії та глобальної взаємодії Майкл Карпентер зазначив, що у Східній Європі відбувається битва між демократією та автократією, а інструменти у політиці США – це взаємодія та недопуск олігархізації.

– Експрем’єр Литви та депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс вважає, що президент РФ Володимир Путін прагне не допустити інтеграції в ЄС і НАТО України, Грузії та Молдови, тому що успіх цих країн покаже приклад росіянам і загрожуватиме автократичному режиму в країні.