У Чорноморнафтогазі закликали обласну владу Херсонщини активізувати роботу над проєктом побудови газопроводу Генічеськ–Новоолексіївка–Асканія-Нова

20 Червня 2021, 16:24

Керівниця ДАТ «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова Фото: investigator.org.ua

Обласна влада Херсонщини має активізувати роботу над проєктом побудови газопроводу ГенічеськНовоолексіївка–Асканія-Нова.

Про це сайту IPC-Генічеськ розповіла генеральна директорка державного акціонерного товариства “Чорноморнафтогаз” Світлана Нєжнова.

Вона нагадала, що питання побудови газопроводу Генічеськ–Новоолексіївка–Асканія-Нова перебуває на порядку денному ще з 2015 року. Газопровід дозволить запустити декілька переробних виробництв та газифікувати селище Новотроїцьке, де приблизно 9 тисяч потенційних абонентів очікують на під’єднання до газових мереж.
Вартість зведення газогону Генічеськ–Новоолексіївка–Асканія-Нова довжиною майже 90 км становить 650 млн грн. Профінансувати проєкт планують із державного та місцевих бюджетів.
У свою чергу, заступник директора Департаменту розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації Іван Чорний у коментарі сайту IPC-Генічеськ завірив, що цей проєкт для обласної влади є пріоритетним.

“Зрозуміло, що для нас є пріоритетним , одним з пріоритетних завдань, і ми докладаємо максимум зусиль, для того, щоб довести його до логічного завершення, для підписання такого розпорядження (Кабміну, – ред.) для будівництва такого газопроводу необхідно завершити необхідні погоджувальні процедури до цього проєкту. А саме: оцінку впливу на довкілля. Цей проєкт, як тільки отримає оцінку впливу на довкілля, він одразу буде поданий на затвердження кабінетом міністрів України. Це робочий процес, погодження. Будь-які масштабні проєкти проходять оцінку впливу на довкілля, й інколи виникають зауваження у органу, який надає таке погодження. В міністерстві екології, наприклад. Є певні зауваження, він повертається на доопрацювання. І компанія, яка займається підготовкою проєкту, вона усуває зауваження і подає його знову. Маю надію, що все-таки до кінця року ми цю останню ланку погодження пройдемо, а саме отримаємо висновок оцінки впливу на довкілля, і вже зможемо тоді, коли проєкт пройде цю оцінку впливу на довкілля, уже повернутися до питання вишукування на нього, реалізацію фінансування”, – зазначив Іван Чорний.

Питання побудови газопроводу обговорювали на Форумі «Південна стратегія розвитку», що проходив цього місяця на Арабатській Стрілці.

Стрілкове газове родовище знаходиться на  території Генічеського району, в акваторії Азовського моря. Воно належить до Азовсько-Березанської нафтогазоносної області Південного нафтогазоносного регіону України та розташоване в північній частині Арабатської стрілки за 44 км від м. Генічеськ.

Власник Стрілкового родовища, український «Чорноморнафтогаз», зараз нарощує на ньому видобуток газу.

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.