«Сі Бриз-2021» спрямовані на підтримання стабільності і безпеки, а не на провокації – Пентагон

30 Червня 2021, 20:24

Спикер Міноборони США Джон Кірбі Фото: EPA

Масштабні багатонаціональні навчання «Сі Бриз-2021», які стартували 28 червня, не мають провокативного характеру та спрямовані на підтримання стабільності й безпеки в регіоні Чорного моря.

Про це на брифінгу в Пентагоні заявив речник міністерства оборони США Джон Кірбі, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Укрінформ.

«Військово-морські навчання в міжнародних водах не мають нічого провокаційного», – сказав Кірбі, коментуючи початок навчань.

Він наголосив, що таку позицію чітко визначили представники командування американських ВМС, і це ще раз підтверджує міністерство оборони США.

«Ці багаторічні навчання продовжують підтримувати безпеку і стабільність завдяки взаємодії з нашими союзниками та партнерами по НАТО в регіоні Чорного моря», – наголосив речник Пентагону.

Він уточнив, що цього тижня маневри будуть спрямовані на інтеграцію сил, а також перевірку «динамічних морських можливостей учасників».

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.

Нагадаємо:

  • 23 червня 2021 року посольство РФ у Вашингтоні закликало США та їхніх союзників по НАТО відмовитися від проведення спільних з Україною військових навчань «Сі Бриз-2021» у Чорному морі.
  • 28 червня 2021 року в Одесі стартували щорічні міжнародні навчання «Сі Бриз-2021». Цього року навчання будуть наймасштабнішими за понад 20 років їх проведення. Головна ідея «Сі бриз-2021» – підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні. Навчання триватиме з 28 червня по 10 липня в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших південних районах України. В маневрах беруть участь біля 30 кораблів, катерів та суден, більше 30 літаків і вертольотів, до 5 тисяч особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки.