Окупаційний «суд» у Криму призначив Едему Бекірову заочний вирок: 7 років позбавлення волі

09 Червня 2021, 12:22

У «Центральному районному суді Сімферополя» оголосили заочний вирок Едему Бекірова, який звинувачується в транспортуванні і зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Центр журналістських розслідувань.

«Суддя» Сергій Деменок порахував підсудного винним і засудив до семи років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму.

Також покарання передбачає виплату штрафу в розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Оголошення вироку відбувалося без участі слухачів, яких не пустили в будівлю суду. Захист також на засідання не з’явилася. Про вирок адвокату Олексію ладіно повідомила секретар судового засідання в телефонному режимі. За інформацією захисту, вирок буде оскаржений в апеляційній інстанції.

Едем Бекіров – інвалід першої групи, без однієї ноги, має також ряд важких захворювань. Був звинувачений в тому, що перевіз і передав «секретному свідку» сумку з 14 кг вибухівки. Бекіров провів в СІЗО більше 1 року і 8 місяців. Силовики затримали його на в’їзді в Криму 12 грудня 2018 року. На півострів він прямував, щоб відвідати свою матір і інших родичів перед плановою операцією на серці.

В кінці лютого 2021 року «суд» в Криму почав новий розгляд кримінальної справи.

  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед 35 звільнених громадян Украіни був і Едем Бекіров.
  • 27 січня 2020 року у Росії слідчий слідчого управління ФСБ призупинив попереднє слідство у справі українських моряків.
  • 22 травня 2020 року в Криму «Центральний районний суд» Сімферополя оголосив в розшук Едема Бекірова, який був переданий 7 вересня 2019 року Україні в ході обміну утримуваних осіб з Росією. Кримінальну справу Бекірова було призупинено.