На Херсонщині оновлять маяк: поки туристів просять не підходити близько до споруди в аварійному стані

25 Червня 2021, 12:33

Джарилгацький маяк, пам’ятка Херсонщини, яку щороку відвідують тисячі туристів, аби зробити ефектні фото та насолодитися морським узбережжям, зараз перебуває в аварійному стані.
Про це попередили в ХОДА.
“Тому хочемо звернутися до відпочивальників, які планують відвідати острів Джарилгач. У жодному разі не підходьте близько до Джарилгацького маяка, а тим більше не вилазьте на конструкцію. Це може загрожувати вашому здоров’ю або навіть життю. Якщо хочете сфотографуватися на фоні маяка, робіть це здалеку, адже вдалий знімок не коштує вашого життя. Пам’ятайте про це”, – наголосили в адміністрації.
Наукове дослідження, проведене компанією ТОВ “Санта” в 2016 році, свідчить про фізичний знос конструкції на 75%. Він не придатний до експлуатації, а сама конструкція має дефекти та пошкодження.
У ХОДА також розповіли про плани у майбутньому вирішити питання з реконструкцією маяка.

Легендарний маяк на острові Джарилгач вважають символом курортного Скадовська: споруда зображена на гербі міста.

Навігаційний об’єкт з’явився тут у1902 році. Ініціатором будівництва став землевласник Сергій Скадовський. Він замовив виготовлення конструкції у Франції. За однією із версій, проєкт створив Гюстав Ейфель — автор знаменитої паризької Ейфелевої вежі. З Парижа маяк доставляли частинами.

Маяк має ажурну металеву конструкцію. Його висота — 24,4 метра. З часом маяк почав руйнуватися через підмивання морськими хвилями, а у 2005 році повністю перестав працювати.