На Херсонщині обговорять ключові питання земельної реформи

08 Червня 2021, 16:42

Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID_АГРО продовжує реалізацію програми підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами. У червні для обговорення питань сфери земельних відносин відбудуться круглі столи у 12-ти областях,серед яких і Херсонщина.

Про це повідомляє Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.

Під час онлайн-зустрічей будуть напрацьовані певні кейси по ключовим питанням земельної реформи та вирішенню відповідних проблемних питань в сфері земельних відносин, які виникають на місцевому рівні.
У Херсонській області круглий стіл відбудеться у вівторок, 15 червня, о 10:00.
Для реєстрації необхідно заповнити форму за посиланням. Запрошення для оnline підключення до платформи Zoom буде надіслано на вказану при реєстрації адресу за день до проведення заходу.
З повним графіком проведення круглих столів можна ознайомитись за посиланням.
Всеукраїнська асоцiацiя громад створена понад 8500 органами місцевого самоврядування з метою більш ефективного здійснення своїх повноважень, узгодження дій щодо захисту прав та інтересів територіальних громад, сприяння місцевому та регіональному розвитку.

Верховна Рада 28 квітня ухвалила закон №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”. Народні депутати більше місяця, з 16 березня, розглядали поправки до цього документа, яких було внесено 3128.

Цей закон забезпечує передачу земель державної власності у комунальну власність територіальним громадам.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільгосппризначення з державної до комунальної власності.

Нагадаємо:

  • У квітні 2020 року Зеленський підписав закон про ринок земель сільськогосподарського призначення.
  • Ухвалений Радою закон про ринок землі передбачає, що купувати та продавати сільськогосподарську землю дозволять з 1 липня 2021 року і лише фізичним особам в обсязі до 100 гектарів. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.
  • Зеленський вважає, що закон про ринок сільськогосподарської землі має забезпечити конституційні права громадян України розпоряджатися своїм майном, а також дозволить розширити інвестиційні можливості в аграрному секторі України.