На адмінмежі з окупованим Кримом відзначили День кримськотатарського прапора (відео)

26 Червня 2021, 16:07

26 червня з нагоди Дня кримськотатарського прапора у Генічеському районі Херсонщини провели автопробіг до адмінмежі з окупованим Кримом.

Як повідомляє сайт IPC-Генічеськ, учасники автопробігу також провели пішу ходу та урочисте підняття українського державного та кримськотатарського національного прапорів на КПВВ «Чонгар».

“Боротьба продовжується. Треба робити все можливе для відновлення історичної справедливості та прав кримськотатарського народу”, – наголосив учасник мітингу, імам Ноолексіївської мечеті Усеїн Тохлу.

У пробігу взяли участь понад півсотні автівок. Колона машин стартувала з Генічеська. Фінішували на контрольному пункті в’їзду-виїзду “Чонгар”. Тут відбувся мітинг. Його учасники розгорнули блакитний стяг із золотою тамгою. Підтримати кримських татар прийшли  жителі найближчого до КПВВ села Чонгар.

Також урочисте підняття прапорів і святковий мітинг провели у селищі Новоолексіївка, де близько половини населення є представниками кримськотатарського народу.

Як повідомлялось, у вівторок, 22 червня, Генічеськ та Новоолексіївка Херсонської області зустріли “мандрівний” національний стяг кримськотатарського народу.

15 червня розпочав подорож Україною великий кримськотатарський прапор.  На прапорі розміром 20 на 16 метрів, який був пошитий в Краматорську Донецької області, кожен бажаючий може написати побажання для жителів Криму.

Минулого року на честь Дня кримськотатарського прапора на адмінмежі з Кримом провели автопробіг. З Новоолексіївки до КПВВ «Чонгар» проїхала колона з 200 автівок, а на самій адмінмежі під український та кримськотатарський гімни урочисто підняли державний та кримськотатарський національний прапори.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.