На адмінмежі з Кримом проведуть автопробіг до Дня кримськотатарського прапора

23 Червня 2021, 12:53

До Дня кримськотатарського прапора 26 червня на Херсонщині планують провести автопробіг та акцію на адмінмежі з Кримом.

Про це повідомили в Генічеській райдержадміністрації, пише сайт ІРС-Генічеськ.

26 червня відбудеться автопробіг до КПВВ «Чонгар». Там проведуть церемонію підняття українського державного та кримськотатарського національного прапорів.

Також над Кримом запустять великий прапор кримськотатарського народу, що подорожує країною.

В адміністрації запросили всіх охочих взяти участь у заходах до Дня прапору та опублікували розклад та маршрут автопробігу:
  • 9:00 год. виїзд учасників м. Генічеськ, вул. Центральна, 5 (біля будівлі Районної ради) ;
  • 9:20 год. виїзд з траси Харків – Сімферополь від стели «Дружби народів»;
  • 9:30 год. з посту «Азов», далі по маршруту;
  • 10:00 год. піша хода до КПВВ «Чонгар»;
  • 10:10 год. урочистий захід біля КПВВ «Чонгар»;
  • 10:30 год. церемонія підняття державного прапору України та кримськотатарського прапору на КПВВ «Чонгар».
  • 11:30 урочисте підняття Державного і кримськотатарського прапорів у смт. Новоолексіївка.

Як повідомлялось, у вівторок, 22 червня, Генічеськ та Новоолексіївка Херсонської області зустріли “мандрівний” національний стяг кримськотатарського народу.

15 червня розпочав подорож Україною великий кримськотатарський прапор.  На прапорі розміром 20 на 16 метрів, який був пошитий в Краматорську Донецької області, кожен бажаючий може написати побажання для жителів Криму.

Минулого року на честь Дня кримськотатарського прапора на адмінмежі з Кримом провели автопробіг. З Новоолексіївки до КПВВ «Чонгар» проїхала колона з 200 автівок, а на самій адмінмежі під український та кримськотатарський гімни урочисто підняли державний та кримськотатарський національний прапори.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.