Купи сміття та незадовільні умови для громадян, – результати моніторингу КПВВ на адмінмежі з Кримом представників омбудсмана

03 Червня 2021, 15:39

фото: Фейсбук-сторінка Офіс Омбудсмана України

Купи сміття на КПВВ «Каланчак», відсутність води, незадовільна робота ЦНАПу. Досі не створений пункт експрес-тестування на COVID-19 на КПВВ «Чаплинка», відсутність туалетних кімнат для громадян, які перетинають адмінмежу. На контрольних пунктах відсутня інформація про можливості, що надає Україна своїм громадянам, які опинились в окупації.

Такі недоліки зафіксували представники Офісу Омбудсмана України, які нещодавно з моніторинговим візитом побували на КПВВ «Каланчак» та КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з незаконно анексованим Росією Кримом.

Про це розповіла представниця Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Верігіна під час онлайн-конференції Медіа-центру IPC-Генічеськ.

«Треба на КПВВ поставити рекламні носії та давати інформацію про те, що діти можуть вступати без ЗНО у навчальні заклади, про те, що можуть безкоштовно проживати у гуртожитках, отримувати стипендію. Реінтеграція окупованих територій Криму і Донбасу починається з наших дітей, чим більше наших дітей будуть приїжджати на материкову частину України, тем легше проходитиме процес реінтеграції», – наголосила Ірина Верігіна.

Особливо її вразили відсутність належних умов для комфортного перетину адмінмежі для громадян та купи сміття на КПВВ «Каланчак».

«Що здивувало на КПВВ «Каланчак», – все засипане сміттям, і ніхто не прибирає. Питали, коли останній раз прибирали, ніхто не знає. Смітники переповнені, на узбіччі сміття, на газонах. Ми звернули увагу, що під час перевірки не було води на КПВВ. У туалетних кімнатах не було ні води, ні туалетного паперу. Нам казали, що водопостачання відновлять, але на момент нашої перевірки води не було», – розповіла представниця Омбудсмана.

Також під час моніторингового візиту була зафіксована неналежна робота Центру надання адміністративних послуг.

«ЦНАп працює, представник ЦНАПу дає роз’яснення, але повноцінні послуги навряд чи людина зможе там отримати, бо з чотирьох наявних робочих місць тільки одне було представлене, і то у черговому режимі», – зазначив представник Уповноваженого з дотримання рівних прав і свобод Віктор Іванкевич.

КПВВ “Каланчак”, фото: ombudsman.gov.ua

Монітори зафіксували, що наразі в контрольному пункті «Каланчак» налагоджена робота пункту тестування на COVID-19 з 8.30 до 16.00, але немає показчиків, де розташовується пункт тестування, немає графіку роботи.

Правозахисники звертатимуться до Херсонської обласної державної адміністрації з рекомендаціями організувати пункт тестування на COVID-19 на КПВВ «Чаплинка».

«Ми знаємо, що з 7-го червня КПВВ «Чаплинка» закривається на ремонт, але поки не закрите, будемо вимагати, щоб були створені належні умови для наших громадян, які перетинають адмінмежу. Ситуація не змінилась, я вже не кажу про кімнату матері і дитини, воду. Немає санітарних приміщень, немає сертифікованої води, є один невеликий туалет для співробітників, кажуть, що туди й інших пропускають. Але туалетні кімнати мають бути, облаштовані для інвалідів також. Будемо сподіватися, що через два тижні ми побачимо, що є якісь позитивні зміни, бо є постанова Кабміну, де зазначається, що Херсонська обласна державна адміністрація зобов’язана організувати пункти тестування. Але ми побачили, і ви знаєте, що на КПВВ «Чаплинка» немає експрес-тестування. Говорять, що там мало проходить людей. Але ж люди там є, перетинають адмінмежу! Тому їм необхідно реалізувати своє право і пройти експрес-тестування», – розповіла Ірина Верігіна.

Як повідомлялось, минулого місяця представниця Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Верігіна відвідала з моніторинговим візитом КПВВ “Чонгар”. Вона відзначила, що ситуація з експрес-тестуванням громадян у КПВВ «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом змінюється на краще, однак Херсонська облдержадміністрація має забезпечити цілодобову роботу пункту тестування, яка досі не налагоджена.

З 7 червня тимчасово припиняється робота контрольно-пропускного пункту в’їзду-виїзду «Чаплинка». КПВВ не працюватиме протягом 14 днів через проведення ремонтних робіт.

7 травня 2021 року голова Херсонської ОДА Сергій Козир заперечив, що на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» не вистачає експрес-тестів на антитіла COVID-19, як про це повідомляли громадяни та журналісти. Він стверджував, що тестування на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом відбуваються в штатному режимі, тестів в Херсонській області вистачає і зараз очікується їх нова партія.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2021 року Кабмін України прийняв постанову, якою дозволив проводити в КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з територій окупованого Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19. Подробиці у сюжеті Свєти Єрещенко і Микити Панасенка “Тестування на COVID-19 на адмінмежі з Кримом”.
  • 15 лютого 2021 року монітори Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини встановили, що Херсонська обласна державна адміністрація не забезпечила належне функціонування пункту експрес-тестування на визначення коронавірусу SARC-CoV-2 на КПВВ «Каланчак».