Кримськотатарський прапор, що подорожує країною, прибув на Херсонщину

22 Червня 2021, 20:54

У вівторок, 22 червня, Генічеськ та Новоолексіївка Херсонської області зустріли “мандрівний” національний стяг кримськотатарського народу, що подорожує країною.

Як передає сайт IPC-Генічеськ, кримськотатарський прапор розгорнули у центрі Генічеська. Присутні висловлювали слова підтримки співгромадянам, які опинились в окупації. Також всі охочі могли написати на прапорі свої побажання кримчанам.

Далі прапор передали до Новоолексіївки, де його також зустрічали з урочистостями представники кримськотатарської громади. Звідти він попрямує до Херсона, відвідає КПВВ “Каланчак”, а вже 26 червня, у День кримськотатарського прапора, його запустять над Кримом.

Як повідомлялось, напередодні великий кримськотатарський прапор зустрічали Мелітополь і Запоріжжя.

15 червня розпочав подорож Україною великий кримськотатарський прапор.  На прапорі розміром 20 на 16 метрів, який був пошитий в Краматорську Донецької області, кожен бажаючий може написати побажання для жителів Криму.

26 червня в Генічеському районі відбудеться автопробіг до КПВВ «Чонгар». Там проведуть церемонію підняття українського державного та кримськотатарського національного прапорів.

Також у Києві запланована низка урочистих заходів: автопробіг, мітинг на Майдані Незалежності, флешмоб із демонстрацією кримськотатарського прапора тощо.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.