До Криму запустили кримськотатарський прапор і тисячі листівок: «Сьогодні повертається наш стяг, а завтра обов’язково повернемось і ми!»

30 Червня 2021, 09:08

На адмінмежі з Кримом провели акцію, приурочену до Дня кримськотатарського прапора, який святкували на цих вихідних, 26 червня. Активісти запустили з КПВВ “Каланчак” в напрямку Криму великий кримськотатарський прапор і тисячі листівок.

Про це розповів соорганізатор акції Ісмаїл Рамазанов.

“Цей кримськотатарський стяг ми з моїми друзями запускаємо на підтримку кримчан, які зараз борються в тимчасово окупованому Криму. Хочу нагадати про головне: сьогодні більше 100 політв’язнів досі знаходяться в неволі. І цим прапором я хочу нагадати не лише про відновлення діяльності Курултаю кримськотатарського народу, але і про те, що вже прийшов час звільнювати всіх бранців Кремля, які є свідками ганебної окупації Криму Росією та вони будуть локомотивом цієї деокупації”, – зазначив Ісмаїл Рамазанов.

“Цей стяг запускається на підтримку наших громадян, щоб нагадати, що цього року ювілей відновлення Курултаю кримськотатарського народу. Сьогодні повертається наш стяг, а завтра обов’язково повернемось і ми”, – наголосив активіст.

фото: Фейсбук-сторінка Iryna Naumova

фото: Фейсбук-сторінка Adisey Naumov

фото: Фейсбук-сторінка Adisey Naumov

Нагадаємо:

15 червня розпочав подорож Україною великий кримськотатарський прапор.  На прапорі розміром 9 на 16 метрів, який був пошитий в Краматорську Донецької області, кожен бажаючий міг написати побажання для жителів Криму.

22 червня, Генічеськ та Новоолексіївка Херсонської області зустріли “мандрівний” національний стяг кримськотатарського народу.

26 червня з нагоди Дня кримськотатарського прапора у Генічеському районі Херсонщини провели автопробіг до адмінмежі з окупованим Кримом.

У пробігу взяли участь понад півсотні автівок. Колона машин стартувала з Генічеська. Фінішували на контрольному пункті в’їзду-виїзду “Чонгар”. Тут відбувся мітинг. Його учасники розгорнули блакитний стяг із золотою тамгою. Підтримати кримських татар прийшли  жителі найближчого до КПВВ села Чонгар.

Учасники автопробігу також провели пішу ходу та урочисте підняття українського державного та кримськотатарського національного прапорів у так званій буферній зоні на самій адмінмежі з Кримом.

Також урочисте підняття прапорів і святковий мітинг провели у селищі Новоолексіївка, де близько половини населення є представниками кримськотатарського народу.

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.