Дев’ять журналістів із Криму утримуються у в’язницях РФ, один під домашнім арештом – МЗС України

06 Червня 2021, 22:24

В незаконно окупованому Росією Криму незалежна журналістика повністю знищена. У російських в’язницях незаконно утримується дев’ять громадянських журналістів із Криму, один перебуває під домашнім арештом.

Про це у Facebook повідомляє міністерство закордонних справ з нагоди Дня журналіста, який 6 червня відзначається в Україні, передає Центр журналістських розслідувань.

У відомстві вказали, що сьогодні на тимчасово окупованих територіях України права і свободи представників ЗМІ систематично придушуються.

«З перших днів окупації Росія розпочала тиск та репресії проти вільної професійної журналістики у Криму. На сьогодні незалежна журналістика на півострові повністю знищена як явище. В цих умовах виник феномен громадянського журналізму, коли звичайні люди з активною громадянською позицією взяли на себе виконання функцій ЗМІ, заповнюючи вакуум незалежного та неупередженого висвітлення ситуації на окупованому півострові. За свою громадянську позицію і журналістську діяльність активісти зазнають переслідувань і потрапляють за ґрати, обвинувачення висуваються за «терористичними» статтями, згідно з якими їм загрожує ув’язнення терміном 20 і більше років», – вказали у МЗС.

У міністерстві наголосили, що наразі дев’ять громадянських журналістів незаконно утримуються в російських тюрмах, один перебуває під домашнім арештом. Це – Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов.

Також у МЗС нагадали, що 10 березня у тимчасово окупованому Криму російська ФСБ затримала журналіста видання Крим.Реалії (проект Радіо Свобода) Владислава Єсипенка.

Більше про Османа Арифмеметова, Владислава Єсипенка та Ремзі Бекірова – героїв проєкту МЗС #Незламні – можна прочитати за посиланням: https://cutt.ly/ZnnvFNEhttps://cutt.ly/innvLTKhttps://cutt.ly/xnnv1w8.

Нагадаємо:

  • 3 червня 2021 року США на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні висловили глибоку стурбованість долею арештованого в окупованому Криму журналіста Владислава Єсипенка і закликали Росію негайно його звільнити.
  • 6 червня українські журналісти відзначають своє професійне свято, яке встановлене згідно з указом президента України Леоніда Кравчука від 25 травня 1994 року. Саме цього дня, 6 червня 1992 року, Спілка журналістів України була прийнята до Міжнародної федерації журналістів, яка є найбільшою у світі організацією професійних працівників ЗМІ.