У Генічеську працюють над створенням нових туристичних локацій

04 Червня 2021, 12:10

У Генічеській міській раді розробляють проєктно-кошторисну документацію для створення інвестиційних проєктів за пропозиціями, розробленими українськими архітекторами в рамках проєкту “Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку”.

Про це розповіла начальниця відділу туризму та підприємницької діяльності виконкому Генічеської міської ради Тетяна Большакова під час онлайн-конференції в Медіа-центрі IPC-Генічеськ.

Вона нагадала, що архітектори розробили три концепції проєктів розвитку територій: в районі колишнього сирзаводу (термальний курорт) від міського пляжу до маяка (Кам’яний пляж) між автомобільним і залізним мостами (сучасна зона відпочинку).

Тетяна Большакова також розповіла, що у міськраді також є альтернативні проєкти розвитку ділянки між міським пляжем та маяком, до облаштування якої можна залучити місцевих дрібних підприємців.

пропозиції архітекторів

Як повідомлялось, проєкт «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку» реалізовує ГО «Urban Re-Public» в партнерстві з AMA group за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У Генічеську три команди архітекторів, із залученням місцевого активу та консультацій з представникамим влади і бізнесу, запропонували наступні концепції.

Ревіталізація ділянки «між мостами»

Команда мікрорайон «Мости» запропонувала провести реновацію територій, прилеглих до залізного мосту вздовж старої залізниці, яка вела в порт. Територія відкрита з боку Арабатської стрілки й тому є важливою з огляду презентаційного вигляду міста, а сам старий міст є одним з його брендів.

Друга команда представила проєкт термальний курорт Генічеська

Ідея проекту полягає у відновлені затампованого термального джерела в північній частині міста неподалік морського узбережжя на території недіючого промислового підприємства. Навколо власне джерела будується великий санаторно-курортний комплекс, а з боку моря – створюється широка зона морського відпочинку включно з амфітеатром публічного простору на рельєфі навколо круглого штучного озера з водою з джерела та штучного пантонового острову на певній відстані від берега з пристойною глибиною та захисною сіткою від медуз для купання. Пляжну смугу пропонується захистити перфорованою бетонною брандмауерною стінкою у морі від сезонних штормів та насування криги на берег з його руйнуванням.

І третя команда запронувала пропозицію Кам’яний пляж

За експериментальну ділянку трансформації території узбережжя обрано прибережну частину міста вздовж всього Кам’яного пляжу до Генічеського маяку. Запропоновано ідею створення штучної навісної (на палях) верхньої набережної вздовж всього берегу аж до маяку, де буде сформовано своєрідний «куток тяжіння» з цілорічним кафе. Вся берегова смуга частково залишається у своєму природному стані, а частково доповнюється штучно сформованим берегом з влаштуванням публічних просторів у вигляді амфітеатрів, спортивних майданчиків, кафе, з іншими комерційними зонами, коворкінг-центрами для цілорічної роботи місцевих мешканців та гостів міста. Пропонується навіть відродження форм тимчасових «льодоламів», які були сто років тому, у вигляді молодіжних зон спілкування з містками до них.