Зеленський затвердив санкції РНБО проти «злодіїв в законі», «кримінальних авторитетів», окупантів на Донбасі і в Криму

23 Травня 2021, 17:15

Президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 14 травня, яким оновлено список фізичних і юридичних осіб, проти яких запроваджуються санкції України. Зокрема, в нього додані «злодії в законі», іноземці, які є «кримінальними авторитетами», ватажки так званих «ДНР» Денис Пушилін і «ЛНР» Леонід Пасічник, а також так званий «глава Криму» Сергій Аксенов.

Відповідний указ №203/2021 від 21 травня «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» опублікований на сайті глави держави, повідомляє Центр Журналістських Розслідувань.

Документ продовжує обмежувальні заходи, дія яких закінчується в травні 2021 року, проти деяких фізичних і юридичних осіб, зокрема, інтернет-ресурсів та сервісів, які були введені раніше і продовжені указом президента України №184 від 14 травня 2020 року.

Рішенням, зокрема, продовжуються на три роки санкції, введені указом президента Петра Порошенка від 14 травня 2018 року №126 (повторно введені з невеликим розширенням указом №176/2018 від 21 червня 2018 року), а також змінами 2019 і 2020 років.

Загальна кількість фізичних осіб, проти яких введені санкції, в новому указі становить 674, юридичних – 138, тоді як в указі трирічної давності було відповідно 1 748 і 756.

Зокрема, в новому списку юросіб як і раніше є російські ЗМІ (в тому числі телеканали «Первый канал», «Звезда», «Рен ТВ», «ТНТ») і ЗМІ, що діють в окупованому Криму, платіжні системи (російські WebMoney, PayMaster, а також литовська WM Transfer), а також великий перелік російських IT-компаній (включаючи «Мегасофт», «Киви», «Лабораторяя Касперского», «Доктор Веб», «Яндекс», «1С» та інші), а також їх філії. Санкції до них введені строком на три роки.

Також в список додані ТОВ «Мультимедийный информационный центр «Известия», ЗАТ «Редакция газеты «Московский комсомолец», а також ЗМІ, зареєстровані в окупованому Криму, до яких раніше не застосовувалися санкції РНБО.

У списку фізосіб, до яких застосовуються санкції, фігурують ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін, ватажок так званої «ЛНР» Леонід Пасічник і так званий «глава Криму» Сергій Аксенов, санкції до яких вводяться безстроково. Також в список включені громадяни РФ: професор МДІМВ МЗС РФ Євген Воронін, засновник ТОВ «Корпорация Парус» Олексій Федоренко і засновник ТОВ «1С» Борис Нуралієв, санкції до яких вводяться на три роки.

Решта фігурантів списку – 557 «злодіїв в законі», а також 111 іноземців, які є «кримінальними авторитетами», переважно громадяни РФ, Грузії і Азербайджану. Санкції до них вводяться безстроково.

Як повідомлялось, 14 травня 2021 року РНБО ухвалила рішення про запровадження спеціальні санкції до 557 осіб, які мають статус «вор в законі» та 111 іноземців-«кримінальних авторитетів».

Нагадаємо:

  • 21 квітня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО України від 15 квітня про введення на три роки санкцій проти 13 осіб, причетних, за даними СБУ, до контрабанди, а також проти 95 пов’язаних з ними компаній, дві з яких мають російську реєстрацію.